Niels Bruynseels houdt Belgische eer hoog in tweede finale Wereldbeker

In Göteborg werd zonet de tweede manche van de finale van de Wereldbeker afgewerkt. De startvolgorde was de omgekeerde (voorlopige) tussenstand van de wereldbeker, wat betekent dat onze Belgische ruiters achteraan in de proef aan de bak moesten. De 32 combinaties kregen een erg pittig parcours voorgeschoteld. Er werden op verschillende hindernissen fouten gemaakt en het Zweedse publiek moest lang wachten op een eerste nulronde. Dat eerste foutloos rondje kwam uiteindelijk van Max Kühner. De Oostenrijker wist Chardonnay 79 (v. Clamiro) als eerste foutloos naar de eindmeet de sturen.

_________________________________________________________________________________________

Snelle resultaten

1. Peder Fredricson - Catch Me Not S

2. Eduardo Avarez Aznar - Rokfeller de Pleville Bois Margot

3. Max Kühner - Chardonnay 79

Ook Ludger Beerbaum, Olivier Robert, Jaroslaw Skrzycyzynski, Peder Fredricson, Eduardo Alvarez Aznar en Beezie Madden slaagde erin om het parcours zonder fouten af te werken.

De eerste Belg die de ring in moest was Niels Bruynseels. Hij legde gisteren al een foutloze ronde af met Deluxe van T & L (v. Toulon) en ook vandaag kon hij de nul op het scorebord houden. Hij werd zo de zevende combinatie voor de barrage. De volgende Belgische ruiter in de ring was Francois Mathy Jr. Hij was met Uno de la Roque (v. Numero Uno) duidelijk gebrand om zijn goede prestatie van gisteren naar vandaag door te trekken. Hij leek ook erg lang goed op weg om ook vandaag een nulronde re rijden, maar helaas tikte zijn 11-jarige ruin de voorlaatste balk uit de lepels. Direct daarna was het aan Olivier Philippaerts. Ook hij reed met de 13-jarige Landzauber merrie H&M Legend of Love een foutloze ronde gisteren, waardoor hij voor aanvang van de proef op de derde plaats in het voorlopig klassement stond. Helaas tikte de schimmelmerrie de muur aan, waardoor ook zij vier strafpunten achter hun naam kregen. Daarna was het aan de derde Belg in het rijtje om de arena te betreden: Pieter Devos reed gisteren een pijlsnelle ronde met de 14-jarige ruin Apart (v. Larino) waardoor hij voorlopig op de tweede plaats in het klassement staat. Ook hij slaagde er echter niet in om de nul op het scorebord te houden waardoor de hoop van de Belgische delegatie in de barrage op Niels Bruynseels gevestigd was.

Daarna was het aan de nummer één van de wereld en tevens ook leider in het voorlopige klassement: Steve Guerdat moest als laatste van start in de basisomloop en was dus ook de laatste combinatie die zich voor de barrage kon plaatsen. Steve reed met de 11-jarige Alamo (v. Ukato) een mooie ronde, maar kreeg een fout op de uitsprong van de dubbelsprong, waardoor hij vier strafpunten achter zijn naam kreeg. Hierdoor stootte niemand van de oorspronkelijke top vijf door naar de barrage, waardoor alle kansen ineens terug open lagen.

Een barrage met acht combinaties moest dus uiteindelijk over de winnaar beslissen. Kühner was de eerste ruiter die in de barrage van start ging. Hij wist de druk op de combinaties die na hem van start moesten meteen op de drijven door een foutloze ronde te rijden in een tijd van 39,44 seconden. Ludger Beerbaum ging met Cool Feeling (v. Cornado NRW) als tweede van start maar hij kon de nul niet behouden. Hij reed weliswaar een snelle ronde (39,75 seconden) maar een springfout op de eerste hindernis gooide roet in het eten. De Franse ruiter Olivier Robert (Tempo de Paban) leek heel goed op weg om de tijd van Kühner scherper te stellen, maar een springfout op de laatste hindernis verwees hem uiteindelijk naar de zevende plaats.

De Poolse ruiter Jaroslaw Skrzyczynski hield de nul wel op het bord en finishte in 39,44 seconden. Ook de Zweedse ruiter Peder Fredricson gaf het publiek van Göteborg waar voor haar geld. Hij slaagde erin om de tijd van Kühner met bijna twee seconden scherper te stellen en nam zo de leiding over. Beezie Madden deed het nog sneller met Breitling LS (v. Quintero), de hengst waarmee ze vorig jaar de finale won maar zij kregen een springfout op de laatste hindernis. Daarna was het aan onze landgenoot Niels Bruynseels. Ook hij reed een schitterende tijd met Delux van T&L (c. Toulon) maar ook bij hem bleef de laatste balk niet in de lepels. Hij zou op de zesde plaats eindigen.

De enige ruiter die op dat moment Peder Fredricson zijn eerste plaats nog kon afnemen, was Eduardo Alvarez Aznar. Met Rokfeller de Pleville Bois Margot (v. l'Arc De Triomphe) ging hij snel van start, maar zijn tijd van 37,97 seconden was net niet genoeg om Fredricson van de troon te stoten.