Christophe & Yves Vanderhasselt: "Wij kunnen de vruchten plukken van het harde werk van onze ouders..."

Christophe & Yves Vanderhasselt: "Wij kunnen de vruchten plukken van het harde werk van onze ouders..."
Christophe en Yves Vanderhasselt zorgden voor Belgische vreugde enkele weken terug tijdens de Nations Cup wedstrijd in Sankt Gallen. We bezochten de twee broers tijdens hun drukke nationale wedstrijd. Met een lekkere koffie bij de hand spraken we over hoe het allemaal begon en of het smaakt naar meer...

Hoe het begon


“Ik ben in de paarden terecht gekomen via mijn familie, mijn vader reed eventing bij de LRV en mijn moeder ging mee om te helpen," start Christophe Vanderhasselt. "Zelf reed ik mijn eerste pony wedstrijd bij de LRV op zesjarige leeftijd. Daarna ben ik blijven doorgroeien om op mijn 16de de switch naar de paarden te maken.”


Christophe Vanderhasselt reed driemaal mee op het EK voor de pony’s waarop hij enkele keren tweede werd en bij de junioren won hij tweemaal het BK. Voor de springruiter uit Ternat was zijn carrièrekeuze reeds op jonge leeftijd gemaakt. "Ik heb uiteindelijk gekozen om zelf in mijn studies de paardensport te betrekken. Na mijn opleiding op de paardenhumaniora in Bilzen heb ik mijn stage afgewerkt bij de familie Van Paesschen."


"Het is dankzij Van Paesschen zijn ondersteuning en paarden dat ik de BK Young Riders titel greep. Mijn eerste internationale driester won ik op m'n 21 jaar. In Palermo sprong ik er naar de overwinning."

Na zijn afstuderen kocht zijn vader dan ook de stal dat tegenwoordig is uitgegroeid tot één van de Brusselse hotspots voor pensionstalling en outdoor concoursen.  "De sport is nog steeds het belangrijkste maar de handel, evenementen en pensionklanten zijn nodig om onze 'machine' draaiende te houden." Ook de fokkerij beslaat een deel van hun activiteiten, de laatste zes jaar is de familie Vanderhasselt bezig met embryo’s. "We fokken echter wel alleen met merries die zich reeds hebben bewezen in de sport." De eerste fokproducten van Vanderhasselt moeten nog voor het eerst uitkomen in de wedstrijdring, maar het ziet er naar eigen zeggen veelbelovend uit.


Zijn BK-zege bij de young riders haalt Christophe zelf aan als zijn mooiste moment uit zijn sportieve carrière. “Ik reed toen Van Paesschen’s paarden en die overwinning was een mooie bekroning na een reeds zeer goed jaar.” Verder is hij zeer fier op wat de familie in de sport heeft uitgebouwd.



Nations cup met broer/familievete


In Sankt Gallen kwam Christophe recent voor het eerst samen met zijn broer, Yves Vanderhasselt, in een Nations Cup aan de start. Zelf omschrijft Christophe het als een plezante ervaring om met z’n tweeën op het hoogste niveau mee te draaien. “Met familie gaan geeft een goed gevoel en vertrouwen”, aldus Christophe.


Ook Yves reageert, “Mijn 1ste ervaring op dit niveau was uiteraard heel positief en dan vooral door het uitstekende resultaat in de Nations Cup. Het was de 1ste keer dat Jeunesse op zo’n machtig grasplein heeft gelopen. Het was een beetje afwachten of ze al dan niet onder de indruk zou zijn maar dat was ze zeker niet. Integendeel ze sprong fantastisch!”


“Het feit dat ik samen met mijn broer in het team zat maakt het wel speciaal maar dan vooral nog het meest voor mijn ouders. Die hebben heel hun leven hard gewerkt voor dit. En wij kunnen daar nu de vruchten van plukken. Het was dan ook mooi dat ons vader mee was. Ook mijn andere broer Philippe, mijn schoonbroer en vriend Joop Den Doelder, die Jeunesse ontdekt heeft waren aanwezig om te supporteren.”


Op de vraag hoe het zit met de concurrentie tussen de broers antwoordt Christophe: “Buiten de ring zijn we broers maar in de ring zeker concurrenten. Als ik een fout heb wil ik natuurlijk dat Yves wint maar als we beiden in de barrage zijn ga ik zeker zelf voor de winst rijden!”


Doelen


Op sportief vlak doelt Christophe zeker op de hogere wedstrijden, het doel is om zo ver mogelijk te raken. “Bij het A-team van België  blijven meedraaien is en blijft een droom.” De agenda voor dit jaar bestaat sowieso nog uit het 5* weekend van Knokke Hippique, daarna zijn kandidaturen voor de 4* van Grass Montana en de 5* van Ascona aangevraagd. Ook Brussel zal waarschijnlijk deel uitmaken van de planning.


Terugblikken


Als we Christophe vragen terug te blikken op het laatste jaar en de lessen die hij uit tegenslagen trekt antwoordt hij het volgende: “Topsport hang allemaal af van je paard, de paarden die er nu zijn had ik liever tien jaar geleden gehad. Maar ik ben zeker tevreden met de evolutie die ik heb gemaakt”