Rhino: wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Rhino: wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Na het Corona-virus wordt de paardenwereld momenteel met een ander dodelijk virus geconfronteerd: het rhinovorus. Rhino is uiteraard niets nieuw maar over de gevolgen op langere termijn is minder bekend. We vroegen daarom aan één van de dierenartsen van Equitom én aan een eigenaar die in het verleden al eens met rhino te kampen kreeg in welke mate dit virus een blijvende impact heeft op de gezondheid van je paard. 

"Het is moeilijk om op voorhand de blijvende impact van het virus op je paard te voorspellen", gaat Dr. Simona Cerri, dierenarts bij Equitom, van start. "Veel hangt af van de ernst van de symptomen die je paard tijdens de ziekte vertoont. Een paard dat enkel koorts ontwikkelt, zal op lange termijn geen hinder ondervinden van het virus. Bij een paard met verlammingsverschijnselen, ligt dat helaas anders. Het eerste 'herstel', waarmee ik bedoel het verdwijnen van de eerste ziektesymptomen, kan enkele dagen tot weken in beslag nemen. Normaal gezien kunnen paarden die rhino gehad hebben terug in de sport actief worden maar dit is een erg geleidelijk proces. Het is niet zo dat als je paard genezen is, hij meteen twee weken daarna een grote wedstrijd kan springen. Sommige paarden herstellen echter nooit volledig en zullen altijd zwak blijven of hun blaas niet onder controle hebben. Het is moeilijk om hier een lijn in te trekken aangezien dit echt van geval tot geval afhankelijk is", besluit ze.

Dat bevestigt een eigenaar wiens paard enkele jaren geleden met de neurologische vorm van rhino te kampen kreeg: "Enkele jaren geleden was er een rhino-uitbraak bij ons op stal. Ik was op dat moment op vakantie dus de eigenaar van de stal belde me op te zeggen dat mijn paard koorts maakte maar voor de rest stabiel was. Twee dagen later was het echter een heel ander verhaal: hij ging op korte tijd enorm achteruit en zijn achterhand was door het virus erg aangetast. Ik denk dat hij ongeveer een week heel erg ziek is geweest; hij lag in zijn stal op zijn achterste en raakte amper recht. De Universiteit van Gent is langsgekomen om de situatie op stal mee op te volgen en toen is hij in de gang ten val gekomen aangezien hij nog steeds op zijn ijzers stond. Hij heeft daar toen een uur gelegen, maar uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd hem terug recht te krijgen. Hij moest vanaf die dag ook elke dag gesondeerd worden aangezien zijn blaas niet meer zelfstandig werkte. Uiteindelijk is er met behulp van een bevriende dierenarts toch bovenop geraakt.  Al is bovenop een erg optimistische uitspraak. Aan zijn achterhand heeft hij nog steeds last, hij heeft nooit meer gesprongen en doet nu dienst als 'wandelpaard'. Wandelen doet hem trouwens goed, op die manier blijft hij in bewegen. Galopperen kan hij niet meer zo goed, je ziet dat hij een soort van 'hanenstap' heeft en hij springt telkens in kruisgalop. Hij krijgt soms wel een punctie in zijn achterhand maar dat was niet heel effectief... To be honest: rhino heeft mijn paard totaal 'vernield' dus ik houd mijn hart vast voor de paarden die nu in Valencia staan", besluit hij.