Pierre Arnould twintig maanden geschorst door FEI vanwege fraude

Pierre Arnould twintig maanden geschorst door FEI vanwege fraude

Dierenarts Wijnendaele ontdekte in april 2020 plots zijn naam op enkele paspoorten van Belgische paarden en contacteerde het FEI. 

Wijnendaele woont sinds 2005 niet meer in België. Het bleek dat Pierre Arnould zijn stempel en handtekening gebruikte voor FEI-paspoorten. Arnould is voormalig voorzitter van het Belgische Endurance team en lid van het FEI Endurance comité.

Het gaat om vier paarden die in training stonden bij Arnould op het moment van de vervalsing. Een van de paarden nam ook deel aan Wereldruiterspelen in 2018. De paspoorten werden gevalideerd met de handtekening en stempel van Wijnendaele, maar zonder de flaconetiketten die bij de vaccinaties hoorde. Dierenarts Wijnendaele beweerde het handschrift te herkennen als dat van Arnould.

FEI beweerd dat er meerdere gevallen zijn van vervalste paspoorten. Het vervalsen van vaccinaties is ten strengste verboden, het schendt de gezondheids- en veiligheidsregels op wedstrijden. Pierre Arnould zelf ontkent het voorval en zegt dat Wijnendaele hem de stempels en zijn toestemming gaf. De paarden zouden volgens hem wel correct zijn ingeënt en gebruikte de stempel maar enkele keren.

Wijnendaele zegt dat dit niet klopt en nooit de stempels vrijwillig gegeven heeft. De dierenarts van Pierre Arnould, Stefan Midgen, zegt dat hij de paarden komt inenten en bij de inentingen het paspoort altijd controleert en ondertekend.

De FEI heeft beslist dat de acties van Arnould frauduleus zijn. Hij wordt voor 20 maanden geschorst en moet een boete betalen aan FEI van 5000 Zwitserse Frank, ofwel ongeveer 4500 euro.

Bron: Horse and hound