Nicola Philippaerts: "De band die ik met Chili Willi had, was uniek"

Nicola Philippaerts: "De band die ik met Chili Willi had, was uniek"


Topsport is hard werk, dag in en dag uit. Topsport is doorzetten, knokken en blijven gaan... Maar topsport, dat is ook passie, inspireren en emotie. Topsport brengt mensen in verbinding...Al jaren en maanden werken onze topsporters naar een groot doel, de Olympische Spelen in Tokio. Na een onwezenlijk en moeilijk jaar door dat virus wat we intussen allemaal kennen, is het, na een jaartje uitstel, binnen een maand eindelijk zo ver... Op 23 juli gaan de Olympische Spelen van start. Het dressuurteam zal op 3 juli bekend gemaakt worden. 

Tussen deze geselecteerden vinden we helaas geen Jos Verlooy, Karin Donckers of Nicola Philippaerts terug. Het zag er vorig jaar voor deze drie combinaties nochtans veelbelovend uit. Jammer genoeg moest Nicola begin dit jaar onverwachts afscheid nemen van zijn toppaard H&M Chilli Willi, en werden Igor (het paard van Jos) en Fletcha vh 't Verahof (paard van Karin Donckers) uit de voorbereidingen van Tokio gehaald wegens blessures. 

We blikken even terug op de bewogen periode, op de teleurstelling, maar ook op de toekomst.


"Ik heb een hele grote opdoffer gehad in het begin van het jaar door Chilli Willi te verliezen, niet alleen voor de Olympische Spelen, maar ook in het algemeen. Als je al zeven jaar lang zo'n fantastisch paard hebt, waar je elke dag nauw mee samen werkt, is het hartverscheurend. Maar we moeten verder..."

Hoe ziet de toekomst er uit?

"Ik heb een ander heel erg goed paard, Katanga van het Dingeshof, zij heeft enorm veel potentieel, maar het wordt natuurlijk moeilijk om Chili Willi te vervangen. Op dit moment is ze goed bezig en we zullen zien...Het is natuurlijk heel erg jammer dat we Chilli Willi verliezen, net in een Olympische jaar. Ik zal er zeker niet bij zijn in Tokio, maar hoop dat de Belgen het heel erg goed doen en ik zal zeker supporteren."

Wat mis je het meest aan Chilli Willi?

"Chilli Willi was een heel uitzonderlijk paard, ik kon er altijd op rekenen en hij sprong eigenlijk altijd nul of vier strafpunten. Zijn prestaties mis ik zeker, maar ook het gevoel met hem en de unieke band die ik met hem had. Je kan dat natuurlijk proberen over te zetten op andere paarden, Chilli Willi was een hengst, en ik heb recent een nieuwe hengst om te rijden, maar het is nog heel moeilijk om te zeggen of ik met hem ook zo'n band kan creëren. Momenteel kan ik nog niet zeggen dat ik een paard rij waarmee ik zo'n uitzonderlijke band heb zoals ik met Chilli Willi had."


Bron: Paardensport Vlaanderen