Merithe Luyten: "Nooit verwacht dat ik dit weekend in de top drie zou eindigen"

Merithe Luyten: "Nooit verwacht dat ik dit weekend in de top drie zou eindigen"

De Limburgse amazone Merithe Luyten, sprong afgelopen seizoen in de spotlight. In de zomer sprong ze onder andere naar de overwinning in de CSI1* Grand Prix van Lier. Ook dit weekend hield ze de Belgische eer stevig hoog in Sentower Park: na verschillende klasseringen was er in de afsluitende Grand Prix een tweede plaats. Ze maakte na afloop even tijd voor ons vrij...


Begin 2020 begon je het jaar in Oliva. Ben je van plan om ook nu weer naar het Zuiden af te zakken?

Eind 2019 zijn we inderdaad naar Oliva geweest. Dit jaar is dat niet het plan. Met de onzekerheid die de huidige crisis met zich meebrengt lijkt ons dat geen goed idee. Bovendien was het ook niet de bedoeling om elk jaar naar Spanje te trekken met de paarden. Het was een droom die ik samen met een vriendin al langer had en die hebben we vorig jaar kunnen realiseren. Wie weet keren we in de toekomst nog wel eens terug maar dat is voorlopig nog niet het plan.

Je sprong zonet naar de tweede plaats in de GP van Opglabbeek. Had je verwacht dat je zo hoog ging eindigen?

Ja wauw, ik had het niet verwacht. Na een lange periode zonder wedstrijden was ik niet met de ingesteldheid op een top drie plaats naar de wedstrijd vertrokken. Générique is zeer competitief en ook heel voorzichtig dus meestal kan ik wel op haar rekenen voor een goede klassering. Ze wordt al 15 dit jaar dus gaat het soms niet meer zo vlot, maar ze geeft zich altijd voor de volle 100%.

Kan je wat meer over je paarden vertellen? Heb je jonge paarden die eraan komen?

Alle paarden die ik rijd momenteel zijn van de fokkerij van mijn ouders. Générique Royale (C’est la vie x Kannan) is de oudste in het team en gaat dit jaar met pensioen. Zij is eigenlijk mijn eerste paard, als jong paard was ze niet de gemakkelijkste om te rijden. Ze is enorm voorzichtig en met het ouder worden zijn we echt een hecht team geworden. We zijn samen gegroeid tot 140 niveau, wat we in Oliva vorig jaar onder de warme zon hebben kunnen rijden. Verder rij ik met Jeunesse D’Atlantique Royale (Darco x Kannan) ook op internationaal niveau 130-140. Een maand geleden verkochten we de kleindochter (Hunters Scendro) van Générique naar een jong meisje in Polen. Super om te zien dat ze zo een goede thuis heeft.

Verder staan er thuis nog enkele jonge paarden uit dezelfde moeder als Générique en Jeunesse klaar, een 5 jarige Hunters Carembole en een 4 jarige Corico die al onder het zadel zijn. De jonge paarden geven we voldoende tijd om te ontwikkelen en hun opleiding gaat dus op hun eigen tempo. Als er in de zomer terug wedstrijden doorgaan zullen ze daar waarschijnlijk voor de eerste keer een rondje lopen. Verder hebben we nog de jonkies, een 3 jarige Aganix van mijn vriend en een jaarling Bamako van mijn ouders. Meestal fokken we thuis elk jaar één veulentje en ook dit jaar verwachten we er eentje. Dus opvolging voor de toekomst verzekerd.

In welke mate heeft Corona een invloed gehad op je dagelijkse leven met de paarden? Ben je altijd blijven trainen of heb je je paarden rust gegeven?

Bij het begin van de coronacrisis in maart 2020 heb ik ook even stil gelegen met mijn job als kinesist. Toen heb ik veel tijd gehad om de paarden optimaal te trainen vooral op gebied van conditie. In de zomer zijn er dan enkele wedstrijden doorgegaan dus dat kwam wel ideaal uit. Tussendoor geef ik de paarden vaak een week of twee rust. Ze krijgen dan geen zadel op maar gaan wel dagelijks buiten de weide op en eventueel doen we wat stappen of aan de longe. De jonge paarden hebben ook wat meer rust gekregen in de herfstperiode dan normaal. Ik vind het belangrijk om de paarden goed op te bouwen in trainingsschema en voldoende rust te geven tussendoor. Op deze manier kunnen de jonge dieren zich optimaal ontwikkelen en gezond blijven.

Heb je jezelf specifieke doelen voor 2021 opgesteld?

Ja, stiekem wel. Met Jeunesse rij ik momenteel 135-140 niveau, graag zou ik met haar verder willen bouwen en een 145 willen rijden op het einde van het jaar. Ze voelt momenteel goed aan en doet enorm haar best, maar we hebben samen nog wat oefening voor de boeg om verder te groeien. Er is altijd ruimte voor verbetering.

In hoeverre denk je dat Covid een blijvende invloed op onze sport zal hebben?

Wat me opviel tijdens de internationale wedstrijd in Sentower is de digitalisering van inschrijvingen voor de wedstrijd etc. Vorig jaar in Oliva was dit ook al het geval, maar met de crisis ben ik ervan overtuigd dat er nu meer ingespeeld zal worden op het digitale aspect wat ook wel gemakkelijker is voor ons als ruiter. Je zag ook het aantal online veilingen enorm stijgen het afgelopen jaar, ook dit is een van de gevolgen van Covid 19.

Verder hebben veel ruiters dit jaar tijdens de wedstrijdvrije periode meer tijd gehad om met hun paarden te trainen en hierdoor bewuster om te gaan met zowel de manier van trainen als met de omgang met hun dieren. Hopelijk geeft dit een positieve evolutie binnen de sport.