Martin Fuchs wint Wereldbeker finale Leipzig. Harrie Smolders grijpt zilveren medaille

Martin Fuchs wint Wereldbeker finale Leipzig. Harrie Smolders grijpt zilveren medaille

De Werledbekerfinale in Leipzig zorgde voor een thriller van formaat. Vandaag kwamen de 30 beste combinaties aan de start van de voorbije dagen. De finale stond 1.60m hoog gebouwd en werd verreden over twee rondes. Na de eerste ronde bleven slechts zeven duo's foutloos, de twintig beste combinaties kwamen iets na 16.00 uur opnieuw aan de start in de tweede ronde. 

De kaarten werden pas op het einde geschud. Voordat de beste drie duo's aan de start kwamen stond de Zweed Jens Fredricson met de 11-jarige Markan Cosmopolit (Cohiba 1198) op kop. De Zwitserse springruiter Martin Fuchs volgde met Chaplin (Verdi TN) met een nulronde en nam zo de leiding over. Fuchs verzekerde zich zo alvast van een medaille.  In het zadel van de 13-jarige Monaco (Cassini II) volgde Harrie Smolders aan de start. Het paar tikte de golvende plank uit de lepels en zakte zo naar de Zilveren plaats, die ze wisten te behouden. Fuchs won en Fredricson greep het brons. 

Jos Verlooy stelde zich na afloop tevreden met een knappe tiende plek.

Eerste aan de start was de Amerikaanse Hunter Holloway met de 11-jarige Pepita Con Spita. Het duo startte met 23 punten in de algemene ranking. Het hout lieten ze in de lepels maar de toegestane tijd bleek een moeilijk obstakel. Met twee punten kwam ze in de finale op 9 punten te staan en in de ranking op 25 punten.

Landgenoot Aaron Vale volgde met Elusive, na een omloop met 15 punten en een totaal van 38 punten besloot de Amerikaan meteen zijn Wereldbeker finale. Ook Christian Kukuk met de halfzus van Holloway's Pepita Con Spita, Checker zat het niet mee.  Kukuk startte met 22 punten en voegde er negen aan toe wat een totaal bracht van 31 punten. 

Als vierde aan de start volgde Denis Lynch. De winnaar van de Youngster Tour Finale kwam aan de start met zijn 15-jarige Cristello. De leider van de West-Europese league had de afgelopen dagen wat pech onderweg maar finishte de finale foutloos.

Samen met Kalinka van de Nachtegaele,  een merrie in eigendom van de Belgische Rostal NV, volgde de Zweedse Angelica Augustsson Zanotelli aan de start. De Zweedse hield het foutloos en behield zo de score op 19 punten. Meteen twee foutloze omlopen na elkaar wat de kunde van het parcours van Frank Rothenberger bewees.

Met 18 punten aan de start volgde Geir Gulliksen met de 16-jarige VDL Groep Quatro. Gulliksen startte de finale op de eerste dag schitterend maar kreeg erna wat pech. In de finale kwamen er 10 punten bij wat het totaal op 29 punten bracht.

De jonge Duitse ruiter, Philipp Schulze Topphoff startte opvolgend met 16 punten. Samen met Concordess NRW startte de ruiter met een springfout op de eerste hindernis. De toon was gezet en er volgden nog 2 springfouten. Dit bracht het totaal op 28 punten in de ranking. Na John Whitaker met Unick du Francport, die finishte met slechts 2 tijdsfouten in de 2e ronde, kwam de laatste met strafpunten op de beginteller aan de start. Gerrit Nieberg en Ben (Sylvain) voegden er één springfout op de laatste hindernis. aan toe en finishten zo met 18 totaal punten in het klassement. Zo bleef de Britse 66-jarige ruiter, John Whitaker voorlopig op kop. (lees verder onder de foto)



De crème de la crème aan de start

Na Nieberg kwamen de nulrondes van de eerste ronde in deze finale aan de start. Titelverdediger, Steve Guerdat, kwam daarbij als eerste aan de start. Guerdat wist al driemaal te winnen en zette druk op de ketel met de 13-jarige Victorio Des Frotards. Het paar sprong één balk uit de lepels, wat ze op gelijke hoogte stelde met Whitaker. De tijd beter en zo nam de Zwitser met 17 strafpunten de leiding over.

Aan de start volgde Conor Swail, de nummer één in het Noord-Amerikaanse Wereldbeker klassement, met Count Me In. De huidige nummer vijf van de ranking was gebrand voor succes tijdens zijn eerste Wereldbeker finale deelname. Het paar hield het hout in de lepels maar kampte met de toegestane tijd. Met twee tijdsfouten bracht dit het duo op een totaal van 13 punten.

Max Kühner volgde met de 11-jarige Elektric Blue P (Eldorado vd Zeshoek). Het paar had telkens al de laatste hindernis neer. De Oostenrijker was in deze finale een gewaarschuwd ruiter hield het foutloos op de laatste obstakel, maar tikte eerder al een golvende plank uit de lepels. Zo strandde het paar net achter Conor Swail in de eindranking.

Regerend Belgisch kampioen, Jos Verlooy volgde aan de start. Verlooy en Luciano van het Geinsteinde lieten zien dat ze een kampioenschap combinatie zijn. In de driesprong kwam het nipt bij het binnenrijden, maar viel dan toch de balk bij de uitsprong. Dit bracht de Belg met een totaal van 16 punten in de eindstand de op een voorlopige derde plaats.

Het was wachten tot David Will en C Vier (Cardento) om een nieuwe leider op de ranking te toveren. Samen met de 14-jarige ruin hield Will het foutloos en snelde zo met 10 punten naar de leiding.

Jens Fredricsson volgde nadat Jack Whitaker forfait gaf. De Zweed startte met een totaal score van acht met onder het zadel Markan Cosmopolit. Het paar voerde de druk op voor de podium kandidaten na een foutloze omloop. Harry Charles volgde met Darragh Kennis' voorlopige Romeo 88. De Brit tikte een balk uit de lepels, met negen punten zakte hij zo net onder Jens Fredricsson.

Podium kandidaten aan de start

De druk stond hoog toen het aan de overige top drie was. De medailles werden stilaan verdeeld. Martin Fuchs kwam meteen erna aan de start met de 15-jarige Chaplin. De Europese kampioen startte met 5 punten op de teller. Het duo was de winnaar op dag één en bewees wat ze waard waren met een nulronde! Fuchs verzekerde zich zo van alvast een medaille.

Samen met zijn vertrouwde Monaco volgde Harrie Smolders aan de start. Het paar tikte één balk uit de lepels en viel zo terug op acht punten. Wat ze voorlopig op de tweede plek bracht. Smolders verspilde zo het goud.

Ranking leider McLain Ward moest de kaarten dus verdelen. Samen met Contagious startte Mclain met 4 punten aan de start. McLain kon zich geen fout permitteren, dat zou immers een barrage worden. Met negen punten op de teller verkeek het paar zijn kansen en zakte terug naar de zevende plaats.

Uitslag

F. © Thomas Holchbecher for Equnews