Kelly Cornelis: "Een goed jong paard zal zijn ruiter nooit in de steek laten"

Kelly Cornelis: "Een goed jong paard zal zijn ruiter nooit in de steek laten"

Kelly Cornelis is al enkele weken lang niet weg te denken uit de top vijf van verschillende internationale Youngster rubrieken. Vorig jaar was ze met haar Castella di Luna al meermaals de snelste in de rubrieken  voor 5-jarige paarden en nu lijkt die trend zich ook in 2021 door te zetten. De amazone komt dit weekend van start in Opglabbeek en ze maakte tussen de rubrieken door even tijd voor ons vrij. 

Je presteert nu al enkele weken erg goed in het zadel van Castella. Kan je wat meer over je paard vertellen? 

"Castella di Luna is een merrie uit onze eigen fokkerij. Ze komt uit Queen, met wie ik zelf tot 1m45 niveau heb gesprongen. Ook tijdens krachtproeven was deze merrie echt een uitblinker, ze is meermaals over een muur van 2m of hoger gesprongen. Haar volle broer, Jiqueenturo di Luna springt momenteel op 1m50 niveau. Vorig jaar spring ze naar acht internationale overwinningen, wat in het befaamde 'Coronajaar' zeker en vast niet slecht is. Ze behaalde ook verschillende podiumplaatsen in de Youngster rubrieken. Ze is best een speciale merrie en heeft zo haar karaktetrekjes maar welk goed paard heeft dat niet? (lacht)". 

"Of ik haar zou verkopen? Om het de woorden van Ludo Philippaerts te zeggen: zeg nooit nooit. Maar in principe is ze niet te koop. Ze is de laatste nakomeling van mijn gouden merrie Queen die dit jaar 28 jaar wordt; Ze heeft dus best een emotionele waarde voor mij". 

Leg je je voornamelijk toe op jonge paarden of heb je ook oudere paarden in je stal? 

"Mijn hoofddoel is om jonge paarden op te leiden voor het later, hopelijk grotere werk. We beschikken zelf niet over de mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan de hogere en duurdere (buitenlandse) wedstrijden. Daarom heb ik de keuze gemaakt om me vooral op de 'jongere garde' toe te leggen". 

Aan welke voorwaarden moet een paard volgens jou voldoen om 'goed' te zijn? 

"Een goed jong paard is volgens mij een paard dat wil werken voor zijn ruiter. Ik heb liever een paard dat wat minder vermogen heeft maar wel een groot hart en scherpte, dan een paard met alle vermogen dat zijn ruiter wel eens in de steek durft laten. Voor mij is het belangrijk dat de paarden hun job graag doen en dat ze door vuur willen gaan voor hun ruiter". 

Denk je dat de Corona-stop een positieve of eerder een negatieve invloed heeft gehad op de ontwikkeling van jonge paarden? 

"De Corona maatregelen zijn voor jonge paarden eerder negatief geweest. Onze jonge paarden hebben heel weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen en hebben niet op veel verschillende plaatsen kunnen springen. Dit merken we vooral bij paarden die dit jaar vier worden; Er is een groot verschil tussen effectief ergens op locatie te gaan trainen of effectief aan een wedstrijd deel te nemen. Ondanks alle maatregelen die de regering ons heeft opgelegd, moet ik wel zeggen dat Paardensport Vlaanderen toch haar uiterste best heeft gedaan om onze sport zoveel mogelijk te kunnen laten doorgaan. Hopelijk wordt er binnenkort weer meer mogelijk voor alle ruiters".