Jos Verlooy: "Met Igor had ik vast en zeker op het podium kunnen staan"

Jos Verlooy: "Met Igor had ik vast en zeker op het podium kunnen staan"


Topsport is hard werk, dag in en dag uit. Topsport is doorzetten, knokken en blijven gaan... Maar topsport, dat is ook passie, inspireren en emotie. Topsport brengt mensen in verbinding...Al jaren en maanden werken onze topsporters naar een groot doel, de Olympische Spelen in Tokio. Na een onwezenlijk en moeilijk jaar door dat virus wat we intussen allemaal kennen, is het, na een jaartje uitstel, binnen een maand eindelijk zo ver... Op 23 juli gaan de Olympische Spelen van start. Het dressuurteam zal op 3 juli bekend gemaakt worden. 

Tussen deze geselecteerden vinden we helaas geen Jos Verlooy, Karin Donckers of Nicola Philippaerts terug. Het zag er vorig jaar voor deze drie combinaties nochtans veelbelovend uit. Jammer genoeg moest Nicola begin dit jaar onverwachts afscheid nemen van zijn toppaard H&M Chilli Willi, en werden Igor (het paard van Jos) en Fletcha vh 't Verahof (paard van Karin Donckers) uit de voorbereidingen van Tokio gehaald wegens blessures. 

We blikken even terug op de bewogen periode, op de teleurstelling, maar ook op de toekomst.


Jos Verlooy is nu 26 jaar. In ruitertermen is dat nog altijd jong, dus zou je kunnen zeggen dat hij nog genoeg kansen zal krijgen om aan de Spelen deel te nemen.

Jos: “Dat klopt ook, maar ik weet niet of ik ooit nog over zo’n toppaard zal beschikken, een paard waarmee ik zeker op het podium had kunnen staan. Over drie jaar is Igor 16 jaar. Ik ben ervan overtuigd dat hij de Spelen van Parijs moet kunnen halen, ook al omdat het dichtbij is, maar tegen dan zal hij dus wel al 16 jaar zijn. Dat is toch wel de limiet.”

Wat maakt Igor zo'n speciaal paard?

Jos: 'Hij heeft een zeer eigen karakter, een 'hard' karakter ook wel, iets wat hem dus heel speciaal maakt. Toen hij jonger was ben ik er dan, net zoals de andere uiters hier op stal, veel van gevallen. Hij weet dat hij goed is en is een geboren natuurtalent. Igor's springtechniek heb ik eigenlijk nooit moeten aanleren en hij is bovendien ook zeer naturel. Op wedstrijd is hij wel een echt wedstrijdpaard. Ik denk dat hij liever op wedstrijd gaat dan dat hij thuis is. Thuis kan hij gewoon heel lui zijn in het dagelijks werk, maar wanneer je hem meeneemt op wedstrijd, dan zie je hem echt opleven.'

Hoe zou je jullie band omschrijven?

Jos Verlooy: 'Igor en ik hebben een hechte band. Igor is een paard dat het ofwel voor je heeft ofwel niet en bij ons klikte het eigenlijk van de eerste dag. Ik denk dan ook dat hij meer zaken van mij zou toelaten dan van iemand anders.'


Bron: Paardensport Vlaanderen