IJRC atleten zeggen "teleurgesteld en bedroefd" te zijn in de beslissing over het Olympisch format van drie per team

IJRC atleten zeggen "teleurgesteld en bedroefd" te zijn in de beslissing over het Olympisch format van drie per team

Het is een week geleden dat de FEI Hybrid Assembly in Antwerpen plaatsvond. Daar stemden de nationale federaties voor het Olympisch Format met drie paard-ruiter combinaties per team. Hoewel talrijke internationale ruiters te kennen gaven dat zij een ander formaat wensten, in het belang van de paarden en ook van de ruiters. De International Jumping Riders Club heeft nu verklaard dat de atleten "teleurgesteld en bedroefd" zijn. 

Voorafgaand aan de FEI Hyrbid General Assembly, bracht het FEI Jumping Committee een rapport uit waarin zij instemden met het respecteren van de Olympische formule met drie paard-ruiter combinaties per team. De IJRC stelt nu echter dat het FEI Jumping Committee niet unaniem was. Dit kwam omdat twee van de leden, Daniela Garcia en FEI Athlete Representative Pedro Veniss, tegen de drie-per-team formule waren. 

De verklaring van het IJRC luidt als volgt: 

"FEI Jumping Committee (JC) leden Pedro Veniss en Daniela Garcia willen benadrukken dat zij tegen het besluit zijn van 3 ruiters per team die deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024, hoewel de brief van het IOC is geaccepteerd door de FEI JC. Dit ondanks het feit dat het niet de taak van het IOC is om de kwalificatie en het format van de verschillende sportdisciplines te bepalen.

Veniss en Garcia betreuren het standpunt dat JC-voorzitter Stephan Ellenbruch tijdens de Algemene Vergadering van de FEI in Antwerpen heeft ingenomen ten gunste van het kwalificatiesysteem voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 op basis van teams van 3 ruiters. Pedro Veniss (BRA) (Worldwide Athletes' Representative) en Daniela Garcia (MEX), steunen en delen het standpunt van de atleten en wensen zich te distantiëren van de steun aan zowel het kwalificatiesysteem als aan teams samengesteld uit slechts 3 ruiters zonder dropscore.

Atleten van de IJRC, NARG en andere continenten verklaren teleurgesteld en bedroefd te zijn over het door de FEI gepresenteerde voorstel. Overwegingen van atleten over de FEI GA (Antwerpen november 2021) volgen kort na de Algemene Vergadering van de International Jumping Riders Club in Genève op 10 december 2021."

Bron: IJRC