Duitsland wint landenprijs EK dressuur, Jorinde Verwimp imponeert met prachtige proef

Duitsland wint landenprijs EK dressuur, Jorinde Verwimp imponeert met prachtige proef
Van bij het begin was duidelijk dat Duitsland moeilijk weg te krijgen was van de gouden medaille tijdens de landenprijs Dressuur in Gothenburg. De Belgische deelnemers lieten zich echter niet kennen.

Jorinde Verwimp rijdt met Tiamo een nette proef, hoewel de Lester-zoon wat moeite heeft in het piaffe-ritme te komen. Met 71,286% lijken ze wel zeker van een plaats in de Spécial van vrijdag. “Ik ben blij met deze foutloze proef, in de Special wil ik met wat meer expressie rijden” vertelt vewimp. Verwimp haalt zo uiteindelijk een 16de plaats.

De tweede individuele Belgische starter, Laurence Roos en Fil Rouge (v. Stedinger) rijden pas net Grand Prix, maar doen dat heel verdienstelijk. Nette wisselseries en attente piaffe-passage: 70,829%.

Werth oppermachtig

Uiteindelijk kleurt de top drie bijna volledig Duits. Sönke Rothenberger springt over Helen Langehanenberg. In het zadel van zijn 10-jarige KWPN-ruin, Cosmo rijdt de Duitser naar een totaal van 78,343%. Enige echte smet op de proef is een foutje in de eners. Isabell Werth hoeft eigenlijk niet eens meer te rijden om het Duitse teamgoud binnen te halen. “Ik ben wel opgelucht dat deze dag over is” lacht Rothenberger. “Ik had wat dure fouten, maar gelukkig nog meer goede dingen. Ik ben blij met mijn score.

Helen Langehanenberg houdt haar positie stevig aan sinds gisteren met Damsey FRH (v. Dressage Royal). Een van de laatste starters, Carl Hester rijdt naar 74,900%. Op de rug van de 13-jarige KWPN-ruin, Nip Tuck (v. Don Ruto) laat Hester een knappe proef zien. Nip Tuck (v. Don Ruto) heeft moeite met het achterwaarts en is in draf, piaffe en passage niet altijd gelijk achter. De galop scoort zoals altijd veel punten, en daarin laat Hester ook geen steken vallen vandaag. 74,914% en daarmee streeft ook Groot-Brittannië Nederland nog voorbij in de landenwedstrijd.

De grote verrassing was er dankzij de jonge Cathrine Dufour. Ze maakte al veel EK’s mee met Atterupgaards Cassidy (v. Caprimond), maar allemaal bij de jeugd. Op hun eerste senioren-EK maken ze indruk met %. Een iets behoudende, maar super harmonieuze proef waarin Dufour geen fouten maakt. Met veel klasse gereden. 78,314% en nét onder Cosmo.

De laatste amazone in de ring, Isabell Werth bevestigde waarom ze de nummer één van de wereld is. Samen met de Don SChufro-dochter, Weihegold OLD verzamelt Werth niet minder dan 83,743%.

Ranking Landenprijs

1. Duitsland
2. Zweden
3. Groot-Brittannië
4. Denemarken
5. Nederland