Nick Van Belle: "Als we morgen een GO van de overheid krijgen, beginnen we er terug aan!"

Nick Van Belle: "Als we morgen een GO van de overheid krijgen, beginnen we er terug aan!"
Recent nam Nick Van Belle, zoon van Mike, de volledige organisatie van jumping Bonheiden over van zijn vader, die momenteel in Spanje verblijft. Mike is momenteel in Valencia om zich daar toe te leggen op de organisatie van concours. Uiteraard is dit niet de start waar Nick op hoopte: door het Coronavirus ziet hij een drukke kalender volledig in het water vallen. Wij spraken met hem over zijn plannen voor de toekomst.

Je hebt recent het dagelijks bestuur van Jumping Bonheiden helemaal op jou genomen. Vanwaar die beslissing?

“Ik ben hier op het concours opgegroeid en ik kreeg steeds meer interesse in de organisatie hiervan. Het dagelijkse bestuur van mijn vader overnemen, was dan ook een logische stap. Ik had hier al de Nicki Club opgestart en ben hier eigenlijk al sinds mijn tienerjaren actief. De focus lag toen vooral op de horeca maar nu heb ik dus de volledige organisatie van het concours overgenomen aangezien papa nu vooral in Valencia zit. Hij geeft mij wel nog steeds tips en raad. Ik kan altijd bij hem terecht en dat betekent erg veel voor mij. Hij heeft al jaren ervaring bij de organisatie van internationale wedstrijden en ik kan zijn advies dan ook goed gebruiken”.


Dit is waarschijnlijk niet de start waarop je gehoopt had?

“Nee, helemaal niet. Onze kalender stond voor dit seizoen goed vol maar het is niet anders. Uiteraard wou ik dat we op een andere manier hadden kunnen starten maar iedereen zit momenteel in dezelfde situatie. Ook met Nicki Club trouwens: met dit bedrijf leveren we ook catering op privé feesten maar dat valt nu dus ook helemaal stil. Het eerste evenement dat we hier in Bonheiden moesten afgelasten, was het jeugdconcours dat normaal gezien de laatste week van maart had plaatsgevonden. Volgende week hadden we normaal een CSI3* concours op de planning maar dat concours kan uiteraard ook niet doorgaan”.


Hoe zie jij de rest van het seizoen verlopen?

“Dat is heel moeilijk in te schatten want niemand weet hoe lang dit zal duren. In denk dat het organiseren van een internationaal concours nu vooral zal afhangen van de maatregelen die de overheid ons oplegt. Bovendien zijn de grenzen van de meeste Europese landen gesloten dus we zullen moeten afwachten hoe lang die situatie aanhoudt. Natuurlijk wonen ook veel internationale ruiters hier in de buurt, dus op zich hoeft dat sluiten van de grenzen geen heel groot probleem te zijn. De vraag is gewoon of het nu aan de orde is om verschillende nationaliteiten samen te brengen. Het enige wat we kunnen doen is afwachten, helaas”.


Het grootste voordeel is dat jullie een vaste accommodatie hebben en dus in principe onmiddellijk kunnen starten…

“Ja klopt helemaal. We waren sowieso helemaal klaar voor het buitenseizoen. Zo hadden we onder andere onze zaal helemaal vernieuwd en stonden we te popelen om eraan te beginnen. Helaas heeft Corona er anders over beslist… We staan momenteel ook in nauw contact met andere organisatoren aangezien we allemaal in dezelfde situatie zitten. Natuurlijk hebben wij het voordeel dat we een vaste accommodatie hebben en dat we vrijwel meteen van start kunnen gaan. Als we morgen een GO krijgen, zal ik dan ook niet twijfelen om terug aan het organiseren te gaan. In principe kunnen we dan de volgende dag al van start aangezien alles sowieso klaarstond. Of en wanneer die GO er zal komen, zal echter enkel de tijd uitwijzen. Ik denk dat de horeca en de evenementensector sowieso het hardst getroffen wordt door deze crisis. Alle horeca-aangelegenheden moeten sluiten, events worden afgelast, …. Ik hoop nu dat wij en andere organisatoren zo goed mogelijk uit deze crisis komen en dat we snel terug aan het organiseren kunnen slaan. Want dat is uiteindelijk wat we het liefste hebben: volle stallen, veel publiek, veel sfeer met lekker eten en drinken. Kortom: topconcours waar iedereen met plezier naartoe komt”.