Lieven Devos: "Nutteloos de paarden nu prestatiedruk op te leggen. We focussen op hun mentale en fysieke fitheid..."

Lieven Devos: "Nutteloos de paarden nu prestatiedruk op te leggen. We focussen op hun mentale en fysieke fitheid..."

De afgelopen maanden was de Belgische springruiter, Lieven Devos aan het werk onder de Spaanse zon. Nog net op tijd strandde hij opnieuw in België. "Ik had graag verder gebouwd op wat we hadden opgebouwd in Spanje, maar we passen ons aan. Het is belangrijk dat we met z'n allen de quarantaine respecteren zodat we het virus de baas kunnen." zegt Devos.

"De planning was sowieso tot half april iets rustiger voor mij. Het was al druk genoeg geweest de afgelopen weken. Belangrijkste waar we ons  nu op focussen is dat de paarden gezond en blij blijven," gaat Devos verder.

"We zorgen ervoor dat de paarden regelmatig buiten komen en daarnaast ook nog gereden, gestapt, gelongeerd of gewoon op de weide of paddock komen." Verder benut Devos deze periode om zijn vertrouwensband op te bouwen met enkele nieuwe paarden op stal.

De onzekerheid weegt zwaar

"Het feit dat we niet weten wanneer alles opnieuw zal  kunnen hervatten, dat weegt zwaar. We kunnen geen planning maken. Het is dan ook nutteloos de paarden prestatiedruk op te leggen. Belangrijkste is ze mentaal en fysiek fit te houden."

"Elk nadeel heeft een voordeel. Ik stel vast dat alles er veel ontspannender aan toe gaat en dat we (nog) meer in het bos gaan rijden. Nu de eerste zonnestralen erdoor komen zullen de paarden nog meer dan anders in de weidepaddocks vertoeven, zodoende ze gelukkig te houden."

"Om het leuk te houden, zorg vooral voor afwisseling, werk eens met palen op de grond, simpele gymnastische lijntjes waar de paarden  speels door kunnen lopen, indien mogelijk probeer eens weg te blijven van de gebruikelijke “zandbak”..."


Lees ook: 3 cavaletti oefeningen om thuis te doen