Wilm Vermeir schittert op het podium van World Cup Mechelen

In Mechelen stond zonet hét hoogtepunt van een druk internationaal weekend op het programma: De FEI World Cup Jumping. 36 combinaties kwamen aan de start van deze rubriek met barrage. De eerste combinatie die het parcours van Eddy Geysemans zonder springfouten konden afleggen, waren Johan-Sebastian Gulliksen en Chaloubet (v. Balou du Rouet). Na hen zouden nog elf combinaties volgen. Een barrage met twaalf combinaties moest dus over de winnaar beslissen. Onder hen ook drie Belgen: zowel Wilm Vermeir als Olivier Philippaerts en Jos Verlooy hielden de nul op het scorebord. De afgelopen tien jaar kon er slechts één Belg de Wereldbeker van Mechelen winnen, dus de zenuwen voor de barrage stonden alvast hoog gespannen.

De Noorse ruiter Gulliksen moest als eerste van start. Hij tikte met Chaloubet (v. Balou du Rouet) Weliswaar twee balken uit de lepels, maar zijn tijd van 43,07 was meteen wel de richttijd voor de andere ruiters. Wilm Vermeir was de eerste ruiter die een foutloze ronde kon neerzetten met IQ van het Steentje (v. Toulon). Zijn tijd van 46,16 seconden was weliswaar niet te snelste tijd tot dusver maar hij hield dus wel de nul op de teller. Olivier Philippaerts zette eveneens een snelle ronde neer, maar zijn merrie H&M Legend Of Love (v. Landzauber) tikte één balk uit de lepels. Harrie Smolders onderging hetzelfde lot. Hij klokte af in 42,01 seconden maar Monaco (v. Cassini II) tikte één balk uit de lepels. Goed nieuws voor Wilm Vermeir, die nog steeds aan de leiding stond. Dit was echter buiten Pius Schwizer gerekend. Met de 10-jarige ruin Cortney Cox (v. Carlo) onder het zadel, sprong hij een foutloze barrage in 44,02 seconden waarmee hij Vermeir naar de tweede plaats verwees.

Jos Verlooy was de enige Belg die Schwizer van de overwinning kon houden. Hij reed Igor pijlsnel naar de eindmeet en finishte in 42,73 seconden. Helaas tikte Igor hierbij twee balken uit de lepels. Daniel Deusser moest op dat moment nog van start. Hij deed wat van hem verwacht werd en zette alles op alles om de overwinning in de wacht te slepen. Dit lukte hem ook: hij reed Killer Queen VDM (v. Eldorado v. Zeshoek) naar de finish in 41,37 seconden en liet hierbij alle balken in de lepels.

Eerste plaats voor Deusser, tweede voor Schwizer. Wilm Vermeir werd de beste Belg op de derde plaats. Christian Kukuk, die met Quintino (v. Quinton) een mooie nulronde reed, eindigde op de vierde plaats. De snelste tijd kwam van Emanuele Gaudiano. Chalou (v. Chacco-Blue) tikte echter één balk uit de lepels wat hem naar de vijfde plaats verwees.