Joyce Jonckheere: "Het is altijd motiverend om hard te blijven werken als je goede resultaten behaalt"

Joyce Jonckheere: "Het is altijd motiverend om hard te blijven werken als je goede resultaten behaalt"

De eerste dag van mei maar we zitten nog steeds in quarantaine. Daarom spraken we vandaag met Joyce Jonckheere; de amazone die vorig seizoen de titel van amazonekampioene de WVUR op haar naam schreef. 

"Hoe ik me in deze tijden bezig houd? We blijven vooral druk aan het werk.  We zijn sinds vorig jaar een handelstal begonnen en doen aan-en verkoop van springpaarden alsook het opleiden en zadelmak maken van jonge paarden en uitbrengen op concours. We hebben nu een tiental paarden staan, dus voor ons blijft dit in deze periode hard werken. De handel is iets kalmer geweest maar begint nu weer goed op gang te komen. Mijn concourspaarden hebben begin deze periode twee weken mogen genieten op de weide, dit doen we altijd na het winterseizoen zodat ze terug een frisse blik hebben op het zomerseizoen. Na deze twee weken zijn ze terug allemaal opgestart en nu zitten ze goed in het werk, ze staan klaar en fit voor als het zomerseizoen mag starten". 

Druk genoeg dus... Was de overwinning in het kampioenschap je mooiste overwinning van het afgelopen jaar?

"Het kampioenschap vorig jaar was toch wel één van de mooiste overwinningen in 2019. Dit was met Giglo, met hem heb ik al zeer veel overwinningen behaald. Ik weet nog goed dat de dag begon en alle mensen wat nerveuzer waren dan anders, dat gebeurt wel vaker op kampioenschappen. Ikzelf was op mijn gemak en reed de eerste manche binnen. ik voelde meteen dat Giglo in topvorm was en ook mijn vriend Jeroen Veracx had er veel vertrouwen in. De eerste manche sprong hij mooi foutloos, wat ons naar de tweede manche bracht met de score op nul. Ook de tweede manche liep hij super simpel foutloos. Giglo is een echte winnaar, dus ik wist toen de barrage kwam dat ik twee keuzes had: ik kon op veilig spelen en foutloos rijden voor hopelijk een podiumplaats of het was alles geven voor de overwinning. Die laatste optie gaat natuurlijk altijd gepaard met het nodige risico. Ik moest als tweede binnen en na mij moesten er nog enkele snelle combinaties van start. Ik koos ervoor om alles te geven en was zeer snel. Op dat moment was het gevoel natuurlijk zeer goed, toen de strijd gestreden was en ik wist dat ik uiteindelijk eerste was, waren zowel ik als mijn vriend zeer gelukkig. Opnieuw kon ik voor de volle 100% op Giglo rekenen. Het is altijd motiverend om verder te doen als de resultaten van het harde werk lonen. Giglo geniet ook altijd van zijn ereronde en dat is het beste gevoel, dat je paard er evenveel plezier in heeft.

"Of ik de mensen nog iets wil meegeven? Ik wil vooral de mensen meegeven, dat in deze periode het belangrijk blijft om de paarden goed in het werk te houden en de nodige afwisseling te geven. Het is ook een goeie periode voor de drukke ruiters om even van de rust en andere zaken met de paarden te genieten".