Zorgwekkend ... de leegloop in paardenland. "Grootste deel van toppaarden gaat naar het buitenland..."

Zorgwekkend ... de leegloop in paardenland. "Grootste deel van toppaarden gaat naar het buitenland..."

Er is sprake van een enorme leegloop in de Belgische paardenwereld. Je leest vaak een uitzonderlijke transfer van Belgische toppaarden die een nieuwe eigenaar vinden. "Een verontrustend fenomeen," klinkt het.

Emile Hendrikx, van Stal Hendrix in Baarlo zegt dat het inderdaad niet bijzonder is wanneer er weer eens iemand met een zak geld op komt dagen. Over de rijkaards zegt hij: "Ze zoeken gewoon naar de plek waar ze de beste paarden voor hun dochter kunnen krijgen. Als wij het juiste paard hebben, komen ze ook bij ons. En ze werken met budgetten waar niemand tegenop kan. Dan kun je ook geen nee meer zeggen."

Nederlands Bondscoach Rob Ehrens vindt het maar niets. Ook omdat er steeds sneller blessures optreden bij paarden. "Ik maak me er eigenlijk elke dag druk over. Er zijn veel meer paarden met blessures dan vroeger." Hij denkt voor de Spelen van Tokio over 10 paarden te kunnen beschikken. En dat is niet veel. "En dan ben ik optimistisch, want als ik moet vertrekken naar Tokio is het maar de vraag of die combinaties er klaar voor zijn."

Verder zijn er in landen als Zwitserland, Polen, Finland, Duitsland en Turkije dus Belgische paarden te vinden. Liefst 90 procent van de paarden gaat de grens over.

bron: Sportnieuws.nl