Laurens Meynaerts: "Het belangrijkste is dat de paarden snel terug kunnen springen"

Laurens Meynaerts: "Het belangrijkste is dat de paarden snel terug kunnen springen"
Eerder deze week schreven we al dat volgens Stephan Detry, voorzitter van de KBRSF, een specifiek beroep zeer hard getroffen wordt door de Coronacrisis: de organisatoren van wedstrijden. Wij spraken met Laurens Meynaerts van Sentower Park, die een statement maakte door de BWP-hengstenkeuring in het midden van het event af te breken om de veiligheid van alle aanwezigen te garanderen.

Het was een erg moedige beslissing om de BWP-hengstenkeuring, die op dat moment in volle gang was, af te breken…

“Moedig was het zeker, maar ook de enige juiste beslissing op dat moment. De veiligheid en gezondheid van de bezoekers, ruiters en hun paarden en onze medewerkers is voor ons altijd de hoogste prioriteit dus het event stilleggen was de enige optie. We hadden eerder die dag al gevraagd aan het publiek om de accommodatie te verlaten om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Op dat moment had de regering ook nog geen beslissing genomen inzake events, dus het was voor ons wat koffiedik kijken. Ik stond in nauw contact met de burgemeester, het OC van de BWP en hun ganse bestuur. Zo een beslissing maken, doe je niet alleen en ik ben dan ook heel blij dat ik op dat moment op hun steun kon rekenen. We voelden de bui al hangen en hebben dus in het belang van alle aanwezigen beslist om het event af te breken”.


Hiermee waren jullie de eerste Belgische organisatoren die een event hebben afgelast. Hopelijk ook de eersten die terug een event kunnen organiseren?

“Onze GOLD wedstrijd was ook de eerste wedstrijd die op de kalender stond dus we waren de eerste organisator die met dit probleem geconfronteerd werd. Of we snel terug concours kunnen organiseren, zal afwachten zijn maar de vraag is of internationale concours nu wel aan de orde zijn”.


Gisteren opperde iemand het idee om wedstrijden dit jaar enkel voor nationale ruiters open te stellen. Denk je dat dit een oplossing kan zijn?

“Misschien wel. Het belangrijkste is volgens mij dat de paarden terug meer kunnen springen. Zowel voor het ritme van de ruiters, voor dat van de paarden en om de handel te redden. Ik denk persoonlijk dat het moeilijk wordt om je wedstrijden uitsluitend open te stellen voor nationale ruiters aangezien er ook veel internationale ruiters in BelgiĂ« gedomicilieerd zijn. Voor hen zou er dan misschien ook een regeling moeten komen… Maar dit is nu nog niet aan de orde, de toekomst zal moeten uitwijzen hoe alles in zijn werk zal gaan”. 


Hoe ziet die toekomst er volgens jou uit?

“Voor Sentower Park zie ik alles in verschillende fases. In de eerste fase hoop ik dat onze pistes zo snel mogelijk terug in gebruik kunnen worden genomen. We beschikken over drie buitenpistes die er helemaal top bijliggen. Ik hoop dat deze snel terug verhuurd mogen worden voor privégebruik. Daarna hoop ik dat er in een tweede fase terug oefenwedstrijden zonder publiek georganiseerd mogen worden en dit later naar nationale wedstrijden zonder publiek te mogen uitbreiden.In een derde fase, zou alles idealiter dan zijn zoals ervoor: terug een vol programma met regionale, nationale en internationale shows MET publiek”.


Jullie hebben in april nog concours op de planning staan. Hoe zie je dat?

“Ik wacht nog even af maar als ik echt eerlijk ben, denk ik dat het heel moeilijk zal zijn om in april al een internationale wedstrijd te laten doorgaan. Of deze verschoven gaan kunnen worden, is natuurlijk ook maar de vraag. Je krijgt jaarlijks enkele data toegewezen en als die gepasseerd zijn, zijn ze natuurlijk gepasseerd. We zien wel wat er gebeurt, deze situatie heeft niemand in de hand. Waar ik wel zeker van ben, is dat wij ons alvast optimaal aan het voorbereiden zijn op het eerste event dat we mogen organiseren”.