Het is weer zover ... dekens bij paarden. Wanneer en hoe begin je eraan?

Het is weer zover ... dekens bij paarden. Wanneer en hoe begin je eraan?

De temperaturen zaken  opnieuw  enkele graden en op stal staan al enkele paarden met een deken. Maar is het al nuttig om een je paard een deken op te leggen? Zoja wanneer leg je best welk deken op? Een eerste factor die bepalend is, is de temperatuur. Je paard voelt zich het prettigst bij een temperatuur van 10°C (mensen bij 20°C). Een uitzondering vormt langdurige regen, zeker gecombineerd met wind, dan heeft ook een ongeschoren paard het vaak koud. Ook bezwete paarden hebben het snel koud.

Bij ongeschoren paarden biedt het winterhaar een isolerende laag om warm te blijven. Ze kunnen hun vacht opzetten om de isolerende (lucht)laag te vergroten.

Geschoren paarden moeten in de herfst en winter altijd een deken op hebben omdat zij geen vacht hebben waarmee ze hun temperatuur kunnen regelen.Als de spieren van je paard gaan trillen, heeft hij het koud.

Het ongeschoren paard heeft het dus pas koud bij temperaturen onder de -5°C, of bij langdurige neerslag of extreme wind, waardoor de gevoelstemperatuur aanzienlijk daalt. Een paard dat het koud heeft, rilt om weer warm te worden. Jij kunt hem helpen door een deken op te leggen of te zorgen dat hij kan schuilen tegen wind en regen.

... of juist te warm?
Datzelfde ongeschoren paard heeft het al te warm als het kwik boven de 15°C stijgt. En door inspanning kan de temperatuur in de spieren soms wel oplopen tot 45°C. Deze warmte moet het paard zien kwijt te raken, anders raakt het oververhit. Het paard zal gaan zweten; als de koelere buitenlucht langs de natte huid blaast, koelt het bloed af. Dit afgekoelde bloed stroomt naar de spieren, zodat ook daar de temperatuur daalt. Jij kunt het afkoelingsproces ondersteunen door met het paard te stappen of het paard af te spoelen met koud of lauw water. Met een zweetdeken kun je bij kouder weer juist voorkomen dat het paard te snel afkoelt en last krijgt van stijfheid. Haal het zweetdeken er wel op tijd af want zodra het deken het zweet heeft opgenomen wordt deze nat en onder een natte deken koelt een paard juist af. 

Winterdeken?
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur. Koude wind of langdurige neerslag kan dus een reden zijn om wel een deken te gebruiken. De warmte van een deken wordt bepaald door de vulling, uitgedrukt in grammen. Onderstaande tabel is een leidraad voor de keus van een deken. 

SpecificatieWarmte
0-100 gram/m2Licht deken (ca. 0 tot +15)
200-300 gram/m2Medium deken (ca. -10 tot +10)
300-500 gram/m2Dik deken (ca. -20 tot +5)


Tips bij het gebruik van dekens

  • Wordt het deken ook buiten gedragen, kies dan een waterdicht en ademend deken.
  • Onder een te dik of slecht ademend winterdeken gaat het paard zweten en wordt de voering nat. Als de temperatuur 's nachts weer daalt, krijgt het paard het juist koud.
  • In plaats van één deken kun je ook voor laagjes kiezen. Hou er rekening mee dat twee dunnere dekens meer warmte geven door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit.
  • Vervang kapotte sluitingen direct, want door losse singels en riemen kan het paard blessures oplopen.

SCHEREN

Wat heb je nodig?
Ben je van plan je paard te scheren, zoek dan iemand met ervaring om je te helpen. Plan voldoende tijd in, zorg voor een goed werkend scheerapparaat met geslepen messen en een extra lange, sterke stroomkabel. Laat het paard eerst even wennen aan het geluid van het scheerapparaat. Is je paard nog niet geschoren, laat hem dan eerst aan het gevoel wennen.

Wat scheer je en hoe doe je dat?
Scheer tegen de haargroeirichting in en trek bij de borst en de ellebogen de huidplooien even glad. Je kunt het paard ook gedeeltelijk ongeschoren laten. Je kunt bijvoorbeeld een deken van wintervacht overlaten en alleen de delen scheren waar het paard zweet, zoals de hals. 

Paarden die veel buiten staan
Ruiters en menners die veel buiten rijden of hun paarden veel buiten laten lopen, kunnen hun paarden beter niet scheren. De kans op een verkoudheid is zonder winterhaar te groot. Neem dan wel de tijd om het paard na de training goed droog te stappen of gebruik een zweetdeken om het zweet te absorberen. En: vergeet niet om het zweetdeken op tijd weer af te doen!