Binnenkort misschien ook ruiters met leerbeperking op Paralympische Spelen

Binnenkort misschien ook ruiters met leerbeperking op Paralympische Spelen
De Paralympische Spelen van Rio zijn al enkele weken afgelopen. Dit jaar mochten ruiters met leerproblemen of een leerbeperking niet deelnemen aan de Paralympics... Maar daar komt misschien in 2020 verandering in. Jonathan Kemp, die het syndroom van Asperger en een leerbeperking heeft, en zijn moeder pleiten voor verandering.

Op de huidige Paralympische Spelen was er geen categorie voorzien voor ruiters met een intellectuele beperking. In het reglement van de FEI staat een dergelijke categorie ook niet beschreven. Dit terwijl er in ander sporten, zoals bijvoorbeeld zwemmen, tafeltennis en atletiek wel een soortgelijke categorie bestaat.

In het zwemmen, het tafeltennis en de atletiek werd dit type atleten ook pas sinds dit jaar opnieuw toegelaten op de Paralympische Spelen. Spanje stuurde ooit een valide basketbalteam naar de Paralympische Spelen en maakte de organisatie wijs dat alle spelers een leerachterstand hadden, terwijl dit niet het geval was. Toen deze fraude aan het licht kwam, werden alle atleten met een intellectuele beperking van de Paralympics verbannen. Maar daar kwam dit naar dus opnieuw verandering in.

Kemp en zijn moeder willen nu dat ook ruiters met een intellectuele beperking opnieuw op de Spelen worden toegelaten. "Ik doe dit niet alleen voor mijn zoon, maar voor alle ruiters in een gelijkaardige situatie", zegt de moeder van Kemp. "Een bepaalde groep atleten wordt van de Paralympics uitgesloten en dat is discriminatie", gaat ze verder.

"Mijn zoon is een erg goede ruiter maar door zijn 'handicap' krijgt hij niet echt de kans om verder te geraken in de sport en dat is erg jammer. Ik weet dat er nog veel andere ruiters met een intellectuele achterstand zijn, die met hetzelfde probleem geconfronteerd worden".

De FEI liet alvast weten de zaak verder te onderzoeken. Ze zullen bekijken of het inderdaad mogelijk is om de bestaande 'handicap-categorieën' die tijdens de Paralympische Spelen gehanteerd worden, aan te passen.