Belgische federatie kijkt vooruit naar de toekomst

Belgische federatie kijkt vooruit naar de toekomst
De KBRSF blikte tijdens een druk bijgewoonde persconferentie terug op het jaar 2014. In het voorwoord wenste Jacky Buchmann, voorzitter KBRSF, drie Belgen veel succes met hun benoeming binnen de FEI. Deze drie personen werden tijdens de voorbije raad  van bestuur van FEI benoemd voor een mandaat.

FEI Jumping Committee - Peter Bollen
FEI Reining Committee – Susy Baeck
Veterinary Matters – Dr Emmanuelle Van Erck Westergren

Zij vervoegen nog een Belg die op dit moment nog een mandaat heeft binnen FEI.
FEI Driving Committee – Mark Wentein

België is op die manier vertegenwoordigd in drie sportieve commissies van FEI.  Daarnaast bracht de voorzitter ook hulde aan drie uittredende commissieleden bij FEI.
FEI Para Equestrian Committee – Ann d’Ieteren
FEI Endurance Committee – Pierre Arnould
FEI Reining Committee – Jan Boogaerts

Jacky Buchmann wenste ook Ingmar De Vos, de nieuwe voorzitter van FEI, nogmaals veel succes in zijn nieuw mandaat.
Terwijl de maand december voor FEI een keerpunt betekende door de aanduiding van een nieuwe voorzitter, is de maand december tevens een keerpunt voor KBRSF.

IMG_2225De topsportstructuur van de KBRSF
In de aanloop naar de WEG werd het voor de KBRSF pijnlijk duidelijk dat de werkwijze rond topsport in het algemeen en voor jumping in het bijzonder niet in overeenstemming was met de vereisten van een moderne federatie. Ondanks het feit dat er mooie prestaties behaald werden in Caen door Michèle George en Karin Donckers evenals in ploegverband door het reiningteam en de menners, haalde eind augustus de KBRSF hoofdzakelijk de nationale pers door de juridische mallemolen waarin we ons bevonden.

“Never let a good crisis go to waste” (Winston S. Churchill)

In de maanden na de WEG werd er intens overleg gepleegd met BOIC, met de liga’s (VLP en LEWB) en hun subsidiërende organen (Bloso en Adeps) en met alle actoren van het topsportgebeuren in België.  In die optiek en als besluit van de evaluaties, werd er ondermeer beslist om de samenwerking met Kurt Gravemeier voor jumping en Mark Phillips voor eventing stop te zetten.

De KBRSF heeft in deze evaluatie geoordeeld om grondig te werk te gaan. Dit intens overleg op alle niveaus en met zoveel mogelijk betrokken partijen heeft de nodige tijd in beslag genomen. We kijken nu met vertrouwen de toekomst tegemoet door de besluiten die er zijn genomen en met name door de uitwerking van een volledige professionele topsportstructuur. Concreet houdt dat volgende maatregelen in:

IMG_2222Voor de Olympische disciplines wordt de verantwoordelijkheid rond het topsportgebeuren niet langer gedragen door de sportieve commissies, maar komt deze verantwoordelijkheid te liggen bij de nieuwe topsportstructuur.
Deze topsportstructuur wordt geleid door de technische commissie onder leiding van Wendy Laeremans, sportief directeur KBRSF, bijgestaan door Evi Vereecke, topsportverantwoordelijke VLP en Marcel Nesjzaten, topsportverantwoordelijke LEWB.
Voor elke discipline zal de sportieve commissie twee adviseurs/experts aanduiden die dit trio zullen bijstaan.
Per discipline wordt er een coach aangesteld die de volledige verantwoordelijkheid krijgt over topsport en nauw samenwerkt en overleg pleegt met de eerder vermelde technische commissie. Op die manier wordt het topsportgebeuren opgenomen in onze Belgische structuur waarbij we de geregionaliseerde bevoegdheden en de nationale topsport op één lijn brengen. Dit moet bovendien leiden tot een optimalisatie van de financiële middelen gelinkt aan topsport.
Naast de coach zijn er ook nog de dierenartsen met één coördinerende dierenarts per discipline.
Het spreekt voor zich dat de technische commissie samen met de coach de bevoegdheid en de mogelijkheid heeft om andere adviseurs zoals (gewezen) topruiters, ostheopaten, kinesisten, ... in te roepen indien ze dit nodig acht.
Deze volledige topsportstructuur rapporteert aan het directiecomité KBRSF.

In eerste instantie wordt deze structuur op poten gezet voor de Olympische disciplines. De raad van bestuur KBRSF heeft op dinsdag 23 december zijn goedkeuring gegeven voor deze methodiek.  Heel concreet worden momenteel de voorstellen uitgewerkt om dit door statutaire en reglementsaanpassingen te verankeren in onze werking.

IMG_2256De evolutie in eventing

De eerder aangehaalde structuur wordt eveneens toegepast voor eventing. De technische commissie is momenteel nog druk bezig om het profiel van de coach af te toetsen met mogelijke kandidaten. De KBRSF zal begin 2015 de nieuwe coach voor deze discipline voorstellen.

Equifans – stay tuned !

Een equipe die ook recht had op een medaille tijdens de WEG in Caen, waren de Equifans. KBRSF-VLP-LEWB pakten uit met een gezellig Belgian House, de Belgische driekleur was overal te zien en bijna 5.000 volgers op Facebook tonen aan dat de Equifans hun plaats veroverd hebben in het hippische landschap.

Voor 2015 staan de Olympische kwalificaties met stip genoteerd in de sportieve agenda van KBRSF en daarvoor rekenen we opnieuw op ons supportersteam. De website wordt verder aangepast met het oog op Aken waar we opnieuw de Belgische troepen willen ondersteunen. Hou Equifans.be dus in de gaten!