To clip or not to clip: that's the question

To clip or not to clip: that's the question

Elke ruiter staat elk jaar weer voor hetzelfde dilemma voor aanvang van de winter: je paard scheren of niet. Meerdere ruiters geven aan dat ze eerst niet van plan zijn om aan het karwei beginnen maar onder druk van opkomend winterhaar uiteindelijk toch zwichten. Verschillende experten geven echter aan: "Het is onmogelijk om een paard volledig in het werk te laten én niets aan zijn winterharen te doen". 

"Een paard dat geschoren is, heeft vanzelfsprekend minder tijd nodig om op te drogen. Het neemt ook minder tijd in beslag om een paard dat geschoren is de poetsen dan een paard dat dat niet is. Daarom kan het ook voor 'amateurs' aangewezen zijn om hun paard toch te scheren. Meestal spenderen ze logischerwijs minder tijd in de stallen. Als je die weinige tijd dan ook nog eens moet besteden aan het urenlang poetsen van je paard, komt er van rijden weinig in huis. Uiteraard betekent het scheren van je paard ook dat de dekens van onder het stof gehaald moeten worden (tenzij je natuurlijk wil dat je paard koud heeft)". 

"We horen vaak stemmen opgaan dat een paard 'niet gemaakt is om een deken op zijn rug te dragen' en het klopt inderdaad dat een gezond paard met een dikke wintervacht absoluut geen deken nodig heeft. Een paard dat in de winter niet gewerkt wordt en dus ook vrijwel niet zweet, kan perfect de winter doorbrengen met een happy fluffy wintercoat zonder deken. Paarden en functioneren niet in een vacuüm. We moeten doen wat het beste is voor onze paarden. Ik denk dus dat het het best is dat elke ruiter voor zich uitmaakt of een deken nodig is of niet. Als je liever je paard niet scheert, maar toch niet wil dat hij een dikke wintervacht krijgt, is het aangewezen om eenmaal de temperaturen dalen, een dun dekentje op te leggen en naargelang het weer het aantal gram te vermeerden", besluit hij.



Ben jij nog op zoek naar winterdekens? Neem dan zeker een kijkje op Leon by Belise! 


Bron: Heels down