SOS Spierpijn bij paarden: wat doe je eraan en hoe kan je het voorkomen?

SOS Spierpijn bij paarden: wat doe je eraan en hoe kan je het voorkomen?


Verschillende internationale ruiters zakken dezer dagen af naar het Zuiden af om daar tijdens mediterrane tours hun paarden optimaal voor te bereiden op het buitenseizoen. Dit zorgt echter voor een extra belasting bij de paarden waardoor er mogelijk spierpijn of spierverzuring kan optreden. Ook voor hobbyruiters is het belangrijk om spierpijn bij je paard op tijd te herkennen en indien mogelijk in te grijpen. Maar wat zijn de symptomen, wat kan je eraan doen en nog beter: wat kan je doen om spierpijn te voorkomen? We geven je graag enkele tips!


Spierpijn vs. spierverzuring

In de eerste plaats is het belangrijk om het verschil tussen spierpijn en spierverzuring te herkennen. Bij spierpijn ontstaan er scheurtjes in de spiervezel. De spiercel vormt hierbij melkzuur waardoor de cel lichtjes zal verzuren. Melkzuur wordt op zijn beurt gevormd op het moment dat een spiercel te veel energie produceert zonder dat er beschikbare zuurstof aanwezig is om te verbranden. Spierverzuring treedt op wanneer er zoveel melkzuur wordt gevormd dat spieren zodanig verzuren doordat de PH waarde in de spieren daalt. Dit komt voornamelijk voor bij korte, intensieve inspanningen.

Hoe herkennen?

Er zijn een aantal symptomen die optreden wanneer je paard last heeft van spierpijn of spierverzuring. Spierpijn en spierverzuring mogen dan wel twee aparte dingen zijn, echte verschillen in symptomen zijn er niet. Een eerste symptoom dat zich zal voordoen, is dat je paard kortere passen zet dan normaal als je hem uit zijn stal of uit de weide haalt. Hij zal heftiger reageren op aanrakingen tijdens bijvoorbeeld het poetsen en zal zich meer verzetten tijdens de training.

Wat kan je eraan doen?

Er zijn verschillende manieren om spierpijn bij je paard te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een goede opwarming voor de training en een goede cooling down periode na afloop. Tijdens het uitstappen is het belangrijk dat je paard niet te snel afkoelt. Het warm houden van de spieren zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de spieren beter herstellen. Je kan dus best een fleece deken gebruiken tijdens het uitstappen.

Paarden die getraind worden met een evenwichtig trainingsschema hebben minder snel last van spierpijn. Echter, bij wedstrijpaarden treedt de vorming van spierverzuring vaker op aangezien deze paarden korte en intensieve inspanningen leveren. Wanneer deze paarden de dag nadien opnieuw de wedstrijdring in stappen, is de spierverzuring vaak nog niet volledig weggetrokken. Dit zorgt in veel gevallen voor suboptimale prestaties.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je weet dat je paard na het rijden snel last heeft van stijven spieren, of je paard beter wil ondersteunen tijdens de wedstrijd kan je ervoor opteren een supplement te geven dat zorgt voor een beter herstel van de spieren na zware inspanningen. Lactalyse van Global Medics werd speciaal ontwikkeld voor sportpaarden die intensief werken. De formule bevat oa. de aminozuren Beta-Alanine, L-Histidine, L-Valine,… en specifiek geselecteerde vitamines die belangrijk zijn voor de energiehuishouding en de afvoer van afvalstoffen. Ook zal de herstelperiode, die je paard nodig heeft na een zware inspanning, aanzienlijk verkort worden.