PORTRET: A trip down CLINTA's memory lane

PORTRET: A trip down CLINTA's memory lane

Gisteren (3 december) las u op Equnews dat de Amerikaan Mclain Ward zijn topmerrie Clinta noodgedwongen met pensioen moet zetten. Ward beschrijft Clinta als de atleet met de meeste kwaliteit die hij ooit heeft gereden. We blikken samen met u terug op haar carrière. 

De  OS-gefokte schimmelmerrie werd geboren in 2007 en is een nakomeling van Clinton en Last Flight (Lord Pezi). Haar carrière startte onder het zadel van de Britse Stacey Willsone. Al snel werd het uitzonderlijke talent in Clinta opgemerkt en zo kwam ze onder het zadel van enkele grote namen. De Spanjaard Manuel Fernandez Saro nam de teugels over van Willsone, daarna volgden René Tebbel (Oekraïne), Daniel Neilson (Groot-Brittannië) en de nummer drie van de wereld Henrik von Eckermann (Zweden). In 2016 was het Ferenc Szentirmai die Clinta, vanaf dan in eigendom van Paul Schockemöhle, zag vertrekken naar de Duitser Philip Rüping. In 2018 kwam dan het partnerschap Ward-Clinta tot stand dankzij Susan Heller en de Sweeney's. 

Samen schopten ze het tot het allerhoogste niveau, waar ze enorm succesvol waren. In hetzelfde jaar (2018) won het duo de CSI5* Grand Prix van New York. A match made in heaven was born...

Enkele maanden later schreven ze de CSIO5* 1.60m Prize of North Rhine-Westfalia op hun naam in Aken, wonnen ze twee weken later de CSI5* Rolex Grand Prix van Dinard en pakten ze als kers op de taart het team GOUD op de Wereldruiterspelen in Tryon in september 2018. In het individuele klassement eindigden ze knap vierde. Hun laatste overwinning werd genoteerd tijdens de CSIO4* 1.50m proef van Wellington begin 2019. 

Team GOUD WEG in Tryon 2018


Rolex Grand Prix Dinard 


Ward en Clinta bleven samen enorm succesvol, tot de merrie eind 2020 een blessure te verteren kreeg. Gedurende een jaar heeft de Amerikaan, is samenwerking met de eigenaars, ervoor proberen te zorgen dat Clinta haar sportieve comeback kon maken. Helaas, en zo beschrijft Ward het zelf, was het voor de merrie onmogelijk om de fysieke druk van het allerhoogste niveau aan te kunnen. 

Wel zal Clinta ingezet worden voor de fokkerij. Haar entourage kiest ervoor om haar de veulens zelf te laten dragen en opvoeden. 

Terwijl de paardensport sportief afscheid neemt van een grote atleet, zullen Clinta's kwaliteiten dus wel voortleven in haar nakomeling. 

Thank You Clinta.