Persaandacht voor onze sport? JA ! Maar dan moeten we stoppen met klagen en actie ondernemen!

Persaandacht voor onze sport? JA ! Maar dan moeten we stoppen met klagen en actie ondernemen!

De laatste jaren geniet de paardensport meer en meer aandacht van de mainstream media. Toch is het nog niet voldoende. "Zeker als je de huidige resultaten vergelijkt met de media aandacht die we krijgen. Dan blijft de interesse van de algemene pers voor onze sport nog steeds koud." klinkt het. Afgelopen weekend werden dan wel weer enkele minuten nationale media aandacht besteed aan het Belgisch kampioenschap ... stokpaardrijden. Zelf de nationale radio ging op interview met de nieuwe stokpaardruiter kampioen. Onze mening ;  niet bepaald de aandacht die we nodig hebben... maar wel knap van de discipline!

Het stokpaardrijden is een fenomeen dat eerst leek over te waaien, maar ondanks die verwachtingen stand houdt. En uiteraard kunnen we dat voor de atleten in deze discipline alleen maar toejuichen. Maar waarom lukt het niet om die media-aandacht te krijgen voor de traditionele paardensport? Onze Olympische disciplines krijgen bij goed geluk maximaal enkele regeltjes in de nationale kranten. Een halve pagina of front page werd er niet besteed aan de verschillende medailles, laat staan een uitgebreide reportage op tv.

Vanuit het standpunt van de nationale pers snappen we de beslissing zeker en vast. Je moet als journalist steeds expert zijn in de materie om een degelijk en geslaagd verslag te brengen. De paardensport was jarenlang een gesloten circuit. De expert-journalisten liggen dus niet dik bezaaid. Dit is ook de reden dat Equ.Media gestart is met zijn nieuwsdiensten voor de mainstream pers.

Maar waarom slaagt een discipline als stokpaardrijden er dan wel in om die aandacht te krijgen?

Er liggen verschillende redenen aan de basis. Allereerst, het is nieuw! Of je nu 'pro of con' bent, het is nieuw en dat lokt. Verder omarmde het stokpaardrijden van bij het begin elke aandacht van buitenstaanders. Dat is iets wat jarenlang geweerd werd in de traditionele paardensport.

De vraag blijft dan wel, hoe kunnen we die media aandacht naar onze traditionele paardensport lokken? 

'To start with,' zal dat niet gebeuren door de mainstream pers op de vingers te tikken. In tegendeel, de journalisten van de nationale pers kunnen we beter informeren en ondersteunen om onze sport positief in het licht te brengen.

Het is dus aan de ruitersport federatie de nationale pers te verwelkomen en te motiveren. Motiveren met informatie, maar ook met content. Opmerkelijk genoeg is één van de meest geslaagde projecten op dit moment niet gestuwd vanuit die federatie. Drie gepassioneerde mannen uit de sport hebben immers JUMP-OFF gelanceerd deze zomer. De hippische talkshow. 

Dit programma is momenteel één van de enige initiatieven die op een positieve manier de nationale pers motiveert met kennis en content. Zo werd recent een knipsel weergegeven op de sportieve zender, Sporza.

Taak van de federatie of ons allen?

Het feit dat JUMP-OFF, een initiatief van drie individuelen, er in slaagt de nationale pers te motiveren dat schept hoop. Het toont ook aan dat het aan elke ruiter of paardensport enthousiasteling is om zich positief op te stellen naar de nationale pers. Om de journalisten te motiveren om over onze internationale, nationale of regionale resultaten te schrijven.

Dit alles zou dan ook financiëel moeten gestuwd worden vanuit de federatie. Die laatste coördineert dit ook best als objectief orgaan.

Werk aan de winkel dus, maar de evolutie van de laatste jaren schept al heel wat hoop!