“Paardrijden? Dat is toch geen sport!”, nieuw onderzoek bewijst tegendeel

“Paardrijden? Dat is toch geen sport!”, nieuw onderzoek bewijst tegendeel

“Paardrijden is geen sport, want het paard doet al het werk.” Dat is wat ruiters regelmatig te horen krijgen. Deze uitspraak zorgt vaak voor gefrustreerde ruiters en er worden dan ook regelmatig discussies over gevoerd. Maar is paardrijden nu wel of geen sport? First Things First ... Elke sport moet een activiteit zijn die aan vijf criteria voldoet. Zo moet een activiteit een vorm van competitie hebben, niet afhankelijk zijn van een geïntegreerde geluksfactor en niet worden bepaald door onnodige gezondheid- of veiligheidsrisico’s van deelnemers. De activiteit mag ook niet schadelijk zijn voor een levend wezen en mag niet afhankelijk zijn van materiaal dat door één aanbieder wordt aangeboden. Paardrijden voldoet aan al deze criteria en daarom staat deze sport op de lijst van erkende sporten (lees verder onder foto)


Hoe zit het met de fysieke gesteldheid van ruiters?

Daar is niet veel onderzoek naar gedaan. Wetenschappelijk gezien weten we dus niet zoveel. Maar praktijkervaring leert ons uiteraard wel van alles. Zo hebben ruiters en amazones gemiddeld een goede balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Dat laatste is misschien een wat vaag begrip. Het betekent eigenlijk dat je je lichaam kan aansturen en weet wat je lichaam aan het doen is. Daardoor merk je sneller als je niet in balans bent. Het voordeel van dit soort zaken merk je vooral als je ouder wordt, want balans en coördinatie nemen vanaf een bepaalde leeftijd snel af. Daarom is het heel goed om te blijven rijden op hogere leeftijd’

Krijg je een goede conditie van paardrijden?

Als ik weer eens met een verhit hoofd het parcours uitkom, hebben ze langs de ring altijd goed advies: ga eens hardlopen! Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie. Dan bedoel ik wel ruiters die bijna iedere dag paardrijden. Met één keer per week kom je uiteraard niet zo ver.

Heeft paardrijden nog meer voordelen?

Je ontwikkelt je lichaam aan twee kanten hetzelfde. Dat is voor je lichaam een stuk beter dan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of hockeyen. Die scheve belasting kan blessures en slijtage opleveren, terwijl je als ruiter een mooie rechter houding krijgt en houdt. Overigens is het wel goed om, naast het paardrijden, nog een andere sport te doen. Dan je de spieren die je nodig hebt bij het paardrijden extra trainen, bijvoorbeeld alle core-spieren. Maar je kunt ook de spieren die je niet gebruikt met het paardrijden eens aan het werk zetten.