Op weg naar de Olympische Spelen 2021

Op weg naar de Olympische Spelen 2021


Nu dat de sportevenementen weer van start kunnen gaan, hebben de fans van de paardensport weer iets om naar uit te kijken. Het internationale circuit gaat weer van start en daarbij mogen we de Olympische Spelen van volgend jaar niet uit het hoog verliezen. De paardensport stond voor de eerste keer op het programma tijdens de Olympische Spelen in Parijs 1900 en na afwezigheid in 1904 en 1908 stond het op alle volgende edities van de Spelen. Hoewel op dit moment de deelnemerslijst nog niet volledig vaststaat, blikken we toch al even vooruit.


Paardensport en Olympische Spelen gaan hand in hand

Zoals vermeld staat de paardensport al bijna onafgebroken op het programma van de Olympische Spelen. De eerste edities werden vooral gedomineerd door de Zweden en zeker tijdens de individuele dressuur, waar ze zowel meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht konden slepen. Ook Nederland, Frankrijk en Zwitserland streden op hoog niveau tijdens de beginjaren in de verschillende disciplines. De meeste van die disciplines kennen we vandaag de dag nog altijd, maar toch stonden er ook nog extra disciplines op het programma zoals hoogspringen, verspringen en voltige (individueel en team). Deze onderdelen zullen later geschrapt worden. Tijdens de vorige Olympische Spelen in Rio kwamen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië als winnaars uit de bus.

Zowel individueel als in teamverband

Net zoals bij andere grote internationale wedstrijden, zal er tijdens de Olympische Spelen gestreden worden op zowel individueel vlak alsook in teamverband. Naar alle waarschijnlijkheid zal de eerste wedstrijd plaatsvinden op zaterdag 24 juli en gedurende twee weken lang zal er op het scherpst van de snee gestreden worden. De eerste vier dagen zullen gewijd zijn aan de dressuur (individuele, groep en freestyle), tussen 30 juli en 2 augustus staat de eventing (dressuur, springen, Cross country) centraal en de laatste vier dagen staan in het teken van de jumping.

Het is nog afwachten wie er op individueel niveau zal strijden maar toch kennen we al de 48 landen die aan de startblokken zullen staan. Zo zullen België en Nederland het misschien wel opnemen tegen onder andere Canada, Nieuw Zeeland en Thailand. Sport-initiatieven zoals Team Belgium en TeamNL en diens partners zoals AD.nl en Delhaize zullen de Spelen op de voet volgen en hopelijk hun landen ook naar een overwinning zien springen.

Als we op de voorbije statistieken mogen afgaan, dan zullen het Duitsland, Zweden en Frankrijk zijn die gaan strijden om de toppositie. De vraag blijft wel welke invloed nieuwe participanten, zoals Israël, Letland, Luxemburg en Pakistan, zullen hebben op de huidige statistieken en op de sponsoring op het gebied van de paardensport. De invloed van dergelijke nieuwe deelnemers kan ook leiden tot een aantal wijzigingen op vlak van wie de favoriet is om te winnen en op de gegevens die door de online wedplatformen, die kansen voor dit soort competities aanbieden bij het online wedden, weergegeven worden. De paardensport is de laatste jaren alleen maar populairder geworden, wat gunstig kan zijn voor de sponsors van die landen. Niet alleen tijdens dressuur- of eventingwedstrijden, maar ook tijdens paardenraces. Het toenemende succes van de paardensport mobiliseert niet alleen meer mensen, maar is ook een grote bron van inkomsten voor sponsors zoals Ryanair, Emirates Airlines en BMW. Internationale bedrijven gevestigd in Letland of Israël, bijvoorbeeld, denken daarom steeds meer na over het ondersteunen van de paardensport.


Een internationale jury

Prestigieuze en internationale competities zoals de Olympische Spelen kunnen ook altijd rekenen op een toonaangevende jury. Deze keer is dat niet anders. In totaal zullen 19 juryleden (8 bij dressuur, 5 bij eventing en 6 bij jumping) hun ongezouten mening geven en bepalen wie zich vanaf volgende zomer Olympisch kampioen mag noemen. De jury bestaat uit Nederlanders Francis Verbeek-van Rooy en Louis Koninckx maar ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zullen goed vertegenwoordigd zijn dankzij onder andere Andrew Gardner, Jane Hamlin, Derek Di Grazia en Philip Surl.


Voorbereidingen weer van start

De ruiters konden de voorbije weken weer aan de slag gaan tijdens verschillende voortreffelijke evenementen en zo werd er recentelijk nog op internationaal niveau gesprongen in Bonheiden, Hubside en Valkenswaard. Tijdens dat laatste event konden we toppers aan het werk zien zoals Nicola Philippaerts, Pieter Devos en Jos Verlooy. Het zou ons niet verbazen als we dit toptalent tegenkomen tijdens de Olympische Spelen 2021. Verlooy is niet alleen regerend Belgisch kampioen maar won vorig jaar ook de bronzen medaille in de individuele jumping tijdens het Europees Kampioenschap in Nederland vorig jaar en dus zou de Olympische Spelen de volgende stap zijn richting meer medailles. Hij pakte tijdens het Europees Kampioenschap ook samen met Pieter Devos, Jérôme Guery en Gregory Wathelet de gouden medaille in teamverband in jumping.

Het is dan ook zeker mogelijk dat zijn drie teamgenoten ook de weg naar Tokio afleggen. Zeker omdat Devos momenteel op nummer vijf op de wereldranglijst staat en Guery, die er ook bij was op de spelen in Rio, werd recent nog tweede tijdens de tweede CSI5* op 1m45 in Saint-Tropez. Wathelet kon ook al deelnemen aan de Olympische Spelen 2012 in Londen en zal er waarschijnlijk alles aan doen om de Olympische droom nog eens te kunnen waarmaken. Benieuwd wie we volgend jaar zullen zien aantreden in Tokio.