Onderzoek NRC legt vermeende belangenvermenging bij KWPN bloot

Onderzoek NRC legt vermeende belangenvermenging bij KWPN bloot

Eerder deze week publiceerde we al de anticiperende reactie van de KWPN op een publicatie van NRC Handelsblad. We willen in dit debat geen positie innemen maar toch willen we de hoofdpunten van het artikel van NRC aan jullie meegeven.

De publicatie van NRC legt volgende problematiek bloot: zoals jullie wel weten, is de KWPN-hengstenkeuring één van de meest prestigieuze ter wereld. Voor een hengst het label 'KWPN-dekhengst' kan bekomen, moet hij een traject doorlopen dat bovendien heel wat geld kost. De hengsten worden door verschillende juryleden van de keuringscommissie beoordeeld.

NRC schrijft dat deze keuring niet altijd even eerlijk zou verlopen. Verschillende bestuursleden en juryleden van de KWPN doen met hun eigen paarden meet aan de hengstenkeuring van het instituut. De baseren zich hiervoor op verschillende bronnen. Daarnaast is één van de KWPN bestuursleden zelf ook paardenhandelaar en heeft hij een zakelijke relatie met een jurylid. Zijzelf zeggen dat er van beïnvloeding geen sprake is maar NRC trekt dit in twijfel. Volgens sportrechtadvocaat Dolf Segaar is deze manier van keuren een opzet dat 'belangenverstengeling in de hand werkt'. Volgens hem zou het dan ook beter zijn als de jury volledig onafhankelijk van de KWPN kan werken.

Bovendien hebben KWPN-bestuursleden ook inzage in vertrouwelijke en persoonlijke informatie van fokkers en handelaren. Dit is telkens concurrentiegevoelige informatie die ook de handelaren die in het KWPN-bestuur zetelen onder ogen krijgen. Dit zou in strijd zijn met de integriteitsregels van de KWPN.

Je kan het volledige artikel hier lezen