Olympische kwalificaties ...

Vorig jaar was het jaar van de Olympische kwalificatie. In de Groep F en G is tumult ontstaan en stelt zich de vraag of de kwalificaties terecht zijn toegekend. Vorig jaar werden er 15 individuele Olympische tickets toegekend. Dit via de Olympische ranking opgemaakt tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019.

In het verleden werd er door het FEI beslist de Wereld ranking punten bekomen tijdens wedstrijden in 2011 in Baku, Azebaijan te annuleren. De motivatie voor deze beslissing? Er waren meer dan 4 maal meer wedstrijden georganiseerd, met een gelimiteerd aantal internationale invitations. Dit waarschijnlijk om de Azerbaijan ruiters meer kans te geven op een selectie voor de Olympische Spelen in 2012.

Dit jaar was er hetzelfde fenomeen in het Franse Villeneuve-Loubet. Niet meteen een uitzondering, want deze locatie organiseert regelmatig CSI wedstrijden. Wat wel anders was, is de toevoeging van 1 Longines Ranking class per wedstrijd (2 in totaal) alsook de uitnodigingen voor België, Italië, Portugal en Sri Lanka.

In plaats van de 30 buitenlandse geïnviteerde atleten zijn er ditmaal slechts 20 uitgenodigd. Daarbij zijn er acht thuis-ruiters en twaalf buitenlands. Hierdoor kregen verschillende ruiters de kans om belangrijke punten te winnen, ondanks gemaakte fouten. Die enkele ruiters zijn dan ook sterk gestegen op de ranking lijst, één ervan zelf ruim 400 plaatsen. Ook Mathilda Karlsson, rijdend voor Sri Lanka, heeft goede zaken gedaan in Villeneuve-Loubet. Drie weken wedstrijd hakten de knoop door en leverden haar een Olympisch ticket

Onrecht...

In december werden er ook internationale wedstrijden georganiseerd in Syrië. Tien CSI2* wedstrijden stonden op de agenda, waarvanegen tussen oktober en december in 2019. In deze wedstrijden behaalden Ahmad Saber Hamcho en Ibrahim Hani Bisharat heel wat punten op voor de Olympische kwalificatie in Groep F (Midden Oosten & Afrika). 


.