Nieuwe studie bewijst: eigenaren kunnen kreupelheid bij eigen paard moeilijk herkennen

Nieuwe studie bewijst: eigenaren kunnen kreupelheid bij eigen paard moeilijk herkennen

"Paardeneigenaren zijn slecht in het herkennen van kreupelheid bij (eigen) paarden," dat is de conclusie van een nieuwe studie. Een nieuw onderzoek maakte die conclusie in een zoektocht naar een definitie voor welzijn van het paard.

Een team onder leiding van Sue Dyson paste op 60 paarden, bereden door hun gebruikelijke ruiters de ethogram-methode toe, een catalogus van verschillende soorten gedragingen die bij een dier worden waargenomen.

Naast de toepassing van het ethogram, werd de aanwezigheid van verhoogde spierspanning of pijn in de rug, slechte zadelpassing, gangafwijkingen en rijvaardigheid beoordeeld door onafhankelijke experts.

De resultaten toonden aan dat een verontrustend hoog percentage (73%) van de paarden kreupel was en significant hogere ethogramscores had dan niet-kreupele paarden. 

Ruiters begrijpen paarden niet helemaal

Het was duidelijk dat ruiters, ongeacht hun vaardigheidsniveau en ervaring, een gebrek aan herkenning hadden van de gedragssignalen die pijn kunnen weerspiegelen. Veel ruiters leren rijden op paarden die deze tekens vertonen, dus er is een algemene acceptatie dat dit gedrag normaal is voor paarden.

bron: Eurodressage