Nepfestival Ter Kameren loopt uit de hand: zeven politiepaarden gewond

Nepfestival Ter Kameren loopt uit de hand: zeven politiepaarden gewond


Ondanks alle waarschuwingen van stad en politie zijn donderdagnamiddag dan toch 5.000 mensen opgedaagd voor het onbestaande festival ‘La Boum’ in het Brusselse Ter Kamerenbos. De sfeer in het park werd snel grimmig: er werd met flessen gegooid naar de in groten getale aanwezige politie. Die repliceerde onder andere met de inzet van meerdere waterkanonnen. Tot laat op de avond werd er een kat-en-muisspel gepeeld met de politie. De balans was niet min: 34 gewonden, onder wie 26 agenten, 7 paarden gewond en 22 arrestaties.



Foto: ISOPIX

Op het internet en via sociale media werd al dagenlang opgeroepen om op donderdag 1 april naar het Ter Kamerenbos te komen voor ‘La Boum’: “het eerste dancefestival van het jaar”, gratis en met een topaffiche. Het ging uiteraard om een 1 aprilgrap, maar toch gaven tienduizenden mensen de afgelopen dagen aan dat ze geïnteresseerd waren. De stad Brussel en de politie zagen zich dan ook genoodzaakt om op te roepen om niet naar het Ter Kamerenbos te komen.

Desondanks daagden donderdagnamiddag toch ongeveer 5.000 mensen op, die een feestje bouwden, de coronamaatregelen niet naleefden, en met gejoel reageerden op de aankomst van de politie. Groepen jongeren daagden de agenten bijvoorbeeld uit met gezangen als “Police, police, on t’encule” en “Rentrez chez vous, le parc est à nous!”. De sfeer werd dan ook al snel grimmig: er werd onder andere met flessen gegooid naar de agenten.

De ontruiming duurde nog voort tot laat in de avond. Volgens politiebronnen werd de groep aanwezigen na verschillende charges in het park telkens uitgedund. Tegen 20 uur bleven alleen nog enkele honderden amokmakers over, die naar de zijkanten van het park werden verdreven.

Uiteindelijk werden 22 aanhoudingen verricht. 26 agenten raakten gewond, waarvan één agent zwaargewond aan het hoofd. Bij de manifestanten waren acht lichtgewonden. Twee van hen werden naar het ­ziekenhuis afgevoerd. Rond 22 uur werden de laatste aan­wezigen uit het park ver­dreven en sloot de politie de toegangen af.


Bron: Het Nieuwsblad