Na de oproer in Ter Kameren: Zijn politiepaarden nog van deze tijd?

Na de oproer in Ter Kameren: Zijn politiepaarden nog van deze tijd?

De bereden politie kwam deze week meermaals in het nieuws na de rellen in Ter Kameren. Er reed onder andere een politieagent te paard een vrouw omver, gisterenavond keerden twee politiepaarden zonder ruiter terug naar de kazerne. De vraag rees dan ook waarom er tijdens het optreden in Ter Kameren überhaupt paarden werden ingezet en of het gebruik van paarden tijdens dergelijke manifestaties nog van deze tijd is. 

Politiepaarden houden meestal toezicht tijdens evenementen zoals voetbalwedstrijden, optochten en demonstraties. Ze worden vrijwel altijd ingezet voor surveillance. Het is zeker niet de bedoeling om paarden als 'wapen' in te zetten. Paarden bewijzen eerder hun nut als het om grote groepen mensen gaat. Zij kunnen namelijk zowel voor, achter als naast een menigte lopen. Hierdoor blijft een grote groep mensen compact en is het eenvoudiger die onder controle te houden. De politieagent zit ook hoog op zijn paard en overziet zo een groter gebied, waardoor hij sneller onregelmatigheden kan signaleren. 

Politiepaarden worden ook goed opgeleid. Het zijn bij voorkeur ruinen, omdat die in het algemeen rustiger, gewilliger en meer gelijkmatig van karakter zijn. Een goede merrie kan ook maar hengsten zijn in principe uitgesloten. De paarden zijn meestal tussen 10 en 15 jaar oud aangezien ze dan al een zekere 'maturiteit' hebben ontwikkeld. 

"Wat er in Ter Kameren gebeurd is, had niet mogen gebeuren", aldus een politie-agente. "Wij dachten dat we op een bende feestende studenten zouden stootten en waren niet voorbereid op het geweld waarmee we geconfronteerd werden. Er werd meermaals gevraagd om het terrein te verlaten waarop onze dienst met flessen bekogeld werden. Als iedereen gewoon de bevelen had opgevolgd, was het nooit zo gelopen". 

De cavalerie viel vrijdag onder de leiding van de politiezone Brussel/Hoofdstad Elsene. De diensten worden ingezet volgens de richtlijnen van de leidinggevende officier ter plaatse", reageert Carla Christiaens van de federale politie."De cavalerie wordt pas ingezet als de politie wordt aangevallen of bekogeld", Carla Christians van de federale politieVolgens Christiaens werd de cavalerie in eerste instantie ingezet om "vanuit een verheven positie de mensen aan te spreken en te vragen om het park te verlaten. Maar zoals u gezien heeft, heeft dat weinig opgeleverd." Volgens Christiaens worden ruiters te paard vervolgens pas echt ingezet wanneer de eenheden te voet worden aangevallen of bekogeld. Ze werden ook gebruikt om te voorkomen dat de menigte zich hergroepeerde (...) Voooraleer we tussenbeide komen, gaat er een heel verhaal aan vooraf. De inzet van geweld is sterk geregeld, dus dit is niet zomaar gebeurd."

Dat bevestigt ook politiewoordvoerster Ilse van de Keere: "We hebben de aanwezige menigte meermaals gewaarschuwd dat we hen uiteen zouden drijven. De hondenbrigade en de agenten te paard volgden daarbij de rangen van de interventie-eenheden. Het waterkanon werd meermaals ingezet om dat de mensen maar bleven terugkomen. We hebben het hele manoeuvre verschillende keren moeten uitvoeren."

Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat intussen weten dat de gebeurtenissen onderzocht zullen worden. “Het optreden van de politie moet uiteraard altijd proportioneel zijn", klinkt het bij VRT NWS. De minister wijst er wel op dat de politie aanvankelijk onder meer met een drone heeft opgeroepen om het park te verlaten, en pas straffere middelen heeft ingezet nadat ze door jongeren werden bekogeld met allerhande projectielen.


Bron: Politie.nl / HLN / VRT

Edvin Johansson on Unsplash