Manusje van alles binnen de paardensport, Jan Tops: "Zeg maar gewoon paardenman"

Manusje van alles binnen de paardensport, Jan Tops: "Zeg maar gewoon paardenman"

In de exclusieve stal van paardenman Jan Tops, bekend van de Q500-paarden, is een wereld te ontdekken die hij met zijn rondreizende competitie voor luxe springpaarden op de kaart wil zetten. Tops, die Longines als sponsor heeft binnengehaald voor een bedrag van 100 miljoen euro, wil de paardensport, volgens hem vergelijkbaar met de Formule 1 en voetbal, wereldwijd bekend maken. Tijdens een rondleiding in zijn stal in Valkenswaard geeft hij een inkijkje in zijn vijfsterrenresort voor viervoeters, waar half werk niet aan de orde is.

Bij aankomst op het terrein van Stal Tops in Valkenswaard, dat wordt beschouwd als een soort hippisch Waldorf Astoria, doemt een imposante stal op. De paarden staan glanzend van gezondheid te genieten van de luxe faciliteiten. Tops, een Olympisch goud-winnaar, vergelijkt zijn paardenstal met een vijfsterrenresort en benadrukt de vergelijking met het vooraanstaande Waldorf Astoria. Op deze locatie, ook wel bekend als de Brabantse paardenboulevard, stallen vermogende ruiters uit de hele wereld hun paarden.

Tops, die naast zijn eigen successen als ruiter een vooraanstaand paardenevenement organiseert, heeft grootse plannen voor de paardensport. Hij wil deze sport, vergelijkbaar met de Formule 1 en voetbal, wereldwijd op de kaart zetten. Valkenswaard moet daarbij de centrale plek worden, vergelijkbaar met Zandvoort voor de Formule 1. Tops heeft met zijn Global Champions League & Tour, gelanceerd in 2005, een soort Champions League voor de paardensport gecreëerd. Het evenement, met exorbitante prijzengelden en sponsorgeld van Longines ter waarde van 100 miljoen euro tot 2027, reist de hele wereld over en doet steden als Saint-Tropez, Miami en Valkenswaard aan.

Tops benadrukt dat hij niet half werk verricht en streeft naar mondiale erkenning voor de paardensport. Hij vergelijkt zijn evenement met de Formule 1 en voetbal en wil de sport op hetzelfde niveau tillen. In zijn stal, waar het ruikt naar vers zaagsel, leer en een vleugje anti-bite, straalt alles luxe uit. De paarden, met namen als Star, Tokyo du Soleil, Aslan 69, Uppercourt Cappuccino en Bacardi VDL, worden met zorg omringd. Tops wijst op de glas-in-loodramen met paardenhoofden die een klassieke schoonheid uitstralen. Het geheel, inclusief de sponsorgelden van Longines, draagt bij aan de missie van Tops om de paardensport op mondiaal niveau te brengen, met Valkenswaard als het middelpunt van deze ambitie.

Bron: Quote