Madeleine Broek wint FEI Best Groom Award: ‘De paarden zijn gewoon haar kinderen’

Madeleine Broek wint FEI Best Groom Award: ‘De paarden zijn gewoon haar kinderen’

Op de sociale media van Marc Houtzager wordt het gretig gedeeld, vandaag ontving Madeleine Broek, de groom van Houtzager, de FEI Best Groom Award in Moskou. 

‘Voor die belangrijke persoon die achter de schermen werkt en ervoor zorgt dat de paarden die zij verzorgt de best mogelijke zorg krijgen.’ Is het statement van de wereldpaardensportbond waarom ze een award uitlooft de ‘groom van het jaar’. De FEI nomineerde er vier. Daarvan ontving Madeleine de meeste stemmen van het online stemmende publiek en de vakjury. In Moskou volgde dinsdag de huldiging. Lang heeft Madeleine niet om na te genieten. Ze vliegt vanuit Moskou naar Praag waar ze de paarden van Marc Houtzager de komende dagen verzorgt tijdens de finale van de Global Champions League. 

Prachtige jurk
Voor de gelegenheid heeft Madeleine Broek voor het eerst van haar leven een jurk aan. Stralend heeft ze de FEI Award in ontvangst genomen tijdens het gala. “De award voelt als een enorme waardering voor mijn werk. Ik krijg heel veel terug van de paarden en geniet daarvan,” vertelt Madeleine. Ook over de samenwerking met ruiter Marc Houtzager niet dan lof. “De communicatie met Marc loopt vaak vanzelfsprekend en zonder woorden.”

Madeleine is de afgelopen jaren voorafgegaan door de grooms van Olympisch kampioenen McLain Ward, Charlotte Dujardin, Nick Skelton en de voormalig wereldbekerwinnaar Stephen Peters.

Bekroning 
“Dit is super mooi voor Madeleine”, vertelt Marc Houtzager. “Een mooie bekroning voor iets wat ze haar hele leven al doet en waar ze een hoop voor laat staan. Ze is een keiharde werker en super goed voor onze paarden. Het zijn gewoon haar kinderen en zo behandelt ze ze ook. Zelfs op haar vrije dag komt ze naar de paarden. Dat zegt wel iets over haar mentaliteit. Ze komt vaak op maandagmorgen met de vrachtauto en de paarden terug van concours en dan begint de werkweek gewoon weer. Als groom heb je nauwelijks een sociaal leven buiten de paardenwereld.”

Madeleine is al zeventien jaar in dienst bij Stal Houtzager-Kayser in Rouveen. Ze verzorgde de paarden van Marc op alle internationale kampioenschappen waar de huidige nummer 30 van de FEI wereldranglijst aan deel nam. “De eerste keer was tijdens de Olympische Spelen in 2008 in Hong Kong”, herinnert Houtzager zich. Daarna volgden de Olympische Spelen in London, twee Wereldruiterspelen, een wereldbekerfinale en drie EK’s. “Groom zijn is een verantwoordelijke baan. Madeleine reist met onze sportpaarden de hele wereld over. Dat ze al zo lang bij ons in dienst is, zegt denk ik wel genoeg over haar inzet en toewijding”, besluit Houtzager.

Madeleine Broek hoorde in september dat ze door de FEI was genomineerd voor de Cavalor FEI Best Groom Award. “Mijn collega Lotte, die op de kinderen van Marc past, zei dat ik even in mijn mail moest kijken. Het bleek dat zij mij had voor gedragen. Ik was echt heel erg verrast, super leuk.”

 

Overige winnaars

De Peden Bloodstock FEI Best Athlete Award ging dit jaar naar de Duitse Ingrid Klimke. Klimke won al talloze medailles in de eventing en prolongeerde dit jaar met succes haar Europese titel.
De Longines FEI Rising Star Award ging naar de Duitse dressuuramazone Semmieke Rothenberger, de dochter van de Nederlandse voormalig topamazone Gonnelien Rothenberger-Gordijn en Sven Rothenberger die ook nog enige jaren voor Nederland reed.
De FEI Solidarity Award ging dit jaar naar Uno Yxklinten (Zweden) voor het trainingsprogramma voor hoefsemeden in Zambia. 
Chinees Zhenqiang Li ging naar huis met de FEI Against All Odds Award.