KBRSF deelt standpunt aangaande selectie Rob Everaert. "Deontologisch kunnen we ons hier niet in vinden."

KBRSF deelt standpunt aangaande selectie Rob Everaert. "Deontologisch kunnen we ons hier niet in vinden."

Deze ochtend werd bekend dat Rob Everaert door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) alsnog een selectie voor het WK jonge eventingpaarden wist te bekomen. DE Belgische Ruitersport federatie heeft nu officieel gereageerd en kan zich niet vinden in de beslissingen van het BAS. "Het aanvaarden van deze uitspraak van het BAS zou impliceren dat we geen vertrouwen stellen in de deskundigheid van de onpartijdige dierenartsen," klinkt het.

In een officieel persbericht klink het als volgt:

Van de selectieprocedure voor deze wereldkampioenschappen werden alle kandidaten tijdig op de hoogte gebracht (mei 2019) en aan de combinaties weerhouden op de nominatieve lijst werd op 18 september 2019 het verloop van de medische keuring medegedeeld.

De niet-selectie van deze combinatie was evenwel gesteund op:
(a) een correcte toepassing door de Federatie van de reglementering die is voorgeschreven door de FEI in verband met de wijze waarop medische controles dienen te worden uitgevoerd en
(b) een beslissing van de door de nationale commissie aangestelde dierenarts om, na opeenvolgende controles op 20-21-22 september 2019, het paard not fit to compete te verklaren.

KBRSF kan deze uitspraak niet aanvaarden nu zij strijdig is met het alles overheersende principe van het welzijn van het paard. Anders oordelen zou bovendien impliceren dat de Federatie haar vertrouwen in de deskundigheid en de onpartijdigheid van de door haar aangestelde dierenarts zou verloochenen wat zij onder geen enkel beding wenst te doen.

Dat de beslissing om de definitieve selectie ongewijzigd te behouden aanleiding kan zijn tot andere procedures en vorderingen weegt niet op tegen de voormelde principes die KBRSF wenst te respecteren.