Jos Kumps: "Als een paard niet goed draaft en galoppeert, heeft het geen zin om te beginnen springen"

Jos Kumps: "Als een paard niet goed draaft en galoppeert, heeft het geen zin om te beginnen springen"
Hij trok jarenlang met Rodrigo Pessoa over de wereld en lachte als een dat hij vroeger 'meer tijd met Baloubet du Rouet doorbracht dan met zijn eigen vrouw'. Verschillende grote namen als Michel Robert, Athina Onassis en Daniel Deusser trainde al met hem. "Het belangrijkste tijdens de training? Je paarden eerlijk africhten", vertelt hij. 


"Als een paard niet goed of verkeerd draaft of galoppeert, heeft het geen zin om hem hoge hindernissen te doen springen. Ik zie nog erg veel basisfouten op concoursen en dat is niet enkel op regionale wedstrijden het geval. Het is jammer hoe het er soms op topniveau aan toe gaat. Er wordt zo veel gevraagd van de paarden en de ruiters. Het zou zoveel beter kunnen en vooral veel langer kunnen duren. Nu komt het regelmatig voor dat een paard aan de top al na een jaar 'op' is. Je moet niet willen winnen ten koste van alles, daar doe ik niet aan mee", vertelt hij. 

"Je moet zo dicht mogelijk bij het paard blijven en niet te veel 'hulpmiddelen' gebruiken", voegt hij nog toen. "Speciale peesbeschermers of je paard barreren? Niet als het aan mij ligt. Mijn manier werkt blijkbaar want we hebben al veel paarden die bijna waren afgeschreven weer aan de gang gekregen. Een voorbeeld? Hello Sanctos, die onder Scott Brash de pannen van het dak sprong!".


Bron: bitmagazine.nl