Isabell Werth: “Onze gezondheid is het allerbelangrijkste”

Isabell Werth: “Onze gezondheid is het allerbelangrijkste”

Isabell Werth, de meest bekroonde atleet in de geschiedenis van de paardensport, zou nog een titel toevoegen aan haar zeer lange lijst tijdens de FEI Dressage World Cup ™ 2020-finale in Las Vegas. Die werd natuurlijk geannuleerd. “Ik probeer hier de goede dingen uit te halen”, zegt Isabell. “Ik heb meer tijd om me te concentreren op mijn jonge paarden, meer tijd voor het gezin, voor alle paarden, voor de hele stal, vooral nu het lente is en er zoveel te doen is”.

Net als iedereen heeft ze zich moeten aanpassen om iedereen thuis veilig te houden. “We wonen hier drie generaties op onze boerderij (bij Duisburg), en mijn ouders maken het nog steeds heel goed en ik hoop dat we het virus weg kunnen houden. We proberen gewoon door te gaan, maar houden afstand. In het begin was het voor mijn zoon (10-jarige Frederik) best moeilijk om mijn ouders niet te bezoeken, maar nu is hij er wat meer aan gewend en dus is het prima ”.

Ik ben verbaasd als ik erachter kom dat de grote Isabell Werth, in de sport bekend als “The Queen”, net als zovelen van ons – meisjes in het bijzonder- die zo gepassioneerd zijn door paarden en paardensport. Ook zij was een ponygekke jongen, en op een bepaalde manier leeft ze nog steeds die droom…. “Als ik vraag Wie waren je jeugdhelden? vertelt ze ​“Nou, het begon allemaal met de Bille en Zuttel-boeken over een klein meisje en haar pony. Ik hield van lezen en Bille was mijn eerste held en ik wilde net als zij zijn! Vandaag speelt mijn zoon (10-jarige Frederik) met een iPhone en een iPad, maar toen ik zo oud was las ik die boeken ”, legt ze uit. “Het is nu een andere wereld”, antwoord ik, en Isabell antwoordt: “ja – hoewel het zeker niet beter is!”

Ze vervolgt … ”toen ik serieuzer werd in mijn ritten, keek ik op naar alle grote namen als Reiner Klimke en Margot Otto-Crepin (helaas FEI Dressage World Cup ™ -winnaar 1989, Margit, stierf op zondag 19 april) ), en toen ik begon met Dr. Schulten-Baumer en toen Nicole (Olympisch gouden medaillewinnaar Nicole Uphoff) in de stal. Het was de tijd van Christine Stuckelberger en Anne-Grethe Jensen – zoveel geweldige ruiters ”, zegt ze.

Degene die jou het meest heeft beïnvloed? “Tijdens mijn carrière was het zeker dr. Schulten-Baumer. Hij leerde me hoe ik een paard moest opbouwen en over management. Hij dacht altijd aan de toekomst en hoe om te gaan met onverwachte dingen, dus ik was redelijk goed voorbereid op wat er later in mijn carrière gebeurde. Toen ik uiteindelijk mijn eigen stal had, gaf dit alles mij een sterke basis. En dan is natuurlijk de tweede persoon Madeleine Winter-Schulze. Deze twee mensen waren en zijn het belangrijkste tijdens mijn rijcarrière naast mijn ouders, mijn partner Wolfgang Urban en mijn familie”.

Wie zitten er in je team? ‘Mijn familie, mijn partner en mijn ouders steunen mij altijd. Ik kan alles met ze bespreken in en rond de sport, en hoewel hij geen ervaring heeft met paarden, heeft Wolfgang managementervaring vanwege zijn bedrijf en beroep, dus hij heeft me veel geholpen. Als het over het dagelijkse werk in de stal gaat, is het allereerst Steffi mijn grooom, ze staat heel dicht bij me als het gaat om wat er gebeurt met onze paarden. Ze heeft een heel goed oog en gevoel. Het stalpersoneel, mijn ruiters en natuurlijk Mary, mijn rechterhand. Ik werk al meer dan 10 jaar met de meeste van deze mensen en het is een hecht partnerschap,” legt Isabell uit.

Wat vind je het leukst aan paarden? “Met ze werken, gewoon op ze zitten en in mijn eigen wereld zijn. Ik vind het geweldig!” Is er iets dat je niet leuk vindt aan het in de buurt zijn van paarden? “Nee, alleen in de paardenbusiness is het soms moeilijk om met de mensen om te gaan! Je moet leren niet alles te zeggen wat je wilt zeggen, om te weten wanneer het beter is om je mond te houden! Soms is dat moeilijk voor mij en soms kan ik het ’t doen, maar ik heb geleerd er beter in te zijn! ”, lacht ze.

Het paard dat je het leukst vond? “Gigolo, Satchmo en nu Bella Rose zijn de belangrijkste paarden in mijn leven. Op dit moment heb ik Weihegold, en natuurlijk hou ik van haar en hebben we samen veel succes gehad, maar het is iets anders met Satchmo bijvoorbeeld. Vandaag was hij in de wei toen ik met Weihegold terugreed. Ik had het met haar over het feit dat we vandaag eigenlijk in Las Vegas zouden zijn om onze Freestyle te doen, toen Satchmo naar me toe liep om me eraan te herinneren dat hij er 11 jaar geleden bij was. Om hem te zien grazen met de kleine pony Kelly, om een ​​praatje te maken en dan onbezorgd meer gras te eten en om Weihe onder me te voelen omdat ze zo wakker en zo enthousiast was, dat is iets speciaals voor mij persoonlijk. Ze geniet nog steeds van de sport, hij is zo blij met zijn pensioen, en niemand anders ziet dat moment maar ik voel me er zo goed bij! “

Heeft u veel van uw toppaarden op uw boerderij gepensioneerd? ‘Ja, allemaal! Satchmo is nu de oudste, hij is bijna 26, hij zal in mei jarig zijn dus we gaan vieren – misschien hebben we een Corona-feestje voor hem! First Class is er nog steeds, Fabienne en Anthony en Gigolo waren zo lang bij ons, tot ze 25, 26, 29 jaar oud waren en het was echt geweldig om ze te hebben. Ook om ze te houden tot de dag dat ze stierven, dat was en is voor mij ook belangrijk – het waren veel meer dan alleen succesvolle Grand Prix-paarden. De meeste kregen na 10 jaar topsport zo’n 10 jaar ontspanning in de wei. Ook Whisper – iedereen kende hem als mijn “dopingpaard” – maar niemand vroeg later of hij nog leeft, en hij leeft nog (nu 21 jaar) en hij is ook met mijn gepensioneerde paarden in de wei en we zorgen net zo goed voor hem als de rest. En dat zit ook in mijn hart, maar niemand ziet het!”

Zijn er nog andere toppaarden die je graag had willen berijden? ‘Corlandus van Margit Otto-Crepin. Hij was zo’n uitstekend paard en Totilas – het zou geweldig zijn geweest om te voelen hoe hij zou zijn in het rijden – en natuurlijk ook Valegro en Mistral Hojris. Ze waren allemaal fantastisch!’ En het beste paard dat je ooit hebt gereden? Dit antwoord is geen verrassing … ‘Bella Rose! Ze is de beste die ik ooit heb gehad, degene die alles kan doen, en je voelt altijd dat er iets meer mogelijk is – dat maakt haar zo bijzonder! ‘ Als je meedoet, heb je een gave om een ​​menigte op te bouwen – denk je dat je in een ander leven actrice had kunnen zijn? “Niet echt! Om actrice te zijn, moet je flexibel zijn, zodat je verschillende rollen kunt spelen. Maar mijn rol is simpel, het is dressuurrijden, het zijn paarden en ik hou van wat ik doe!”

Hoe bevalt het werken met de media? “Je leert vertrouwen te hebben in het beantwoorden van vragen, soms met meer humor, het hangt een beetje af van de emotie op dat moment. Maar (en ik denk dat ik weet wat hier komt), wanneer je voor de 120.000ste keer wordt gevraagd wanneer je stopt met rijden, want nu ben je 50 … en je weet dat ze nog steeds schrijven over 10 andere rijders die 60 jaar en ouder zijn maar ze vragen ze nooit wanneer ze gaan stoppen … “

Als Johnny (Don Johnson), Emilio, Weihe en Bella in de stal over jou zouden praten, wat zouden ze dan zeggen? ‘Johnny lijkt een beetje op mijn zoon, hij zou zeggen dat ze me zou vertellen wat ik moet doen, maar ik zal nog steeds doen wat ik wil! Maar als het erop aankomt zijn we een team. Hij is een beetje een grappenmaker, maar uiteindelijk houden we echt van elkaar! Emilio zou altijd een beetje meer een kleine jongen zijn, een beetje minder zelfverzekerd, maar probeerde zijn best te doen. Weihe -ze zou altijd zeggen: Ok, vertel me gewoon wat ik moet doen en ik doe het! Geen enkel paard is zoals zij, ze kan zo stil zijn, maar ze kan in een oogwenk veranderen van een leuke kleine merrie naar een serieus wedstrijdpaard. Bella is trots, ze is een echte dame. Ze weet hoe goed ze is en hoeveel ik van haar hou. Het enige is dat ze altijd meer wil doen. Ze zou kunnen zeggen – waarom laat ze me niet rennen zoals ik wil rennen, omdat ik zoveel sneller zou kunnen gaan! Je neemt haar mee voor een hack en gaat voor een kleine galop, maar het is nooit genoeg, na een paar meter wil ze galopperen! ‘

Hoe ga je om met je emoties onder druk? “Het is op dit moment een kwestie van discipline, en ik had een heel goede leraar in Dr. Schulten-Baumer. Je zult veel foto’s van mij vinden die huilen op succesvolle momenten, maar ik weet zeker dat je geen van ik huil van teleurstelling. Als ik echt teleurgesteld ben, werk ik het zelf uit. En het is niet omdat ik nu ouder ben, ik ben zo sinds mijn 20e.” Wat zeg je tegen mensen als ze je vertellen hoe bezorgd ze zijn over de pandemie en het effect ervan op ons allemaal? “Ik denk dat het een moeilijke tijd is, maar ik weet zeker dat we er doorheen zullen komen en het zal niet zo’n ramp zijn als sommige mensen nu denken. Maar het lijkt zeker de kloof meer te openen, zelfs in onze kleine paardenwereld, tussen de rijken en de mensen die niet zo rijk zijn.Ik denk dat iedereen op de een of andere manier zal verliezen, en dit legt meer verantwoordelijkheid bij de bestuurders.

‘Misschien gaan we in september of oktober terug naar een soort wedstrijdleven, maar dat hangt af van hoe snel een vaccinatie kan worden gevonden. Dit is een zeer besmettelijk virus en het maakt iedereen erg bang. Ik hoop dat we tegen het einde van het jaar licht aan het einde van de tunnel zullen zien. Voor het eerst in 30 jaar zijn de Himalaya al van ver zichtbaar. Het lijkt erop dat de aarde een beetje van ons terugneemt, de natuur vertelt ons iets belangrijks. Dus voorlopig moeten we kalmeren en weten dat het leven mogelijk is zonder vliegtuigen, zonder auto’s, zonder veel zaken. Het leven gaat door -met het virus, zonder het virus- het is gewoon een kwestie van hoe we erdoorheen komen ”.

“Voor veel atleten die hun carrière in 2020 wilden beëindigen, is het uitstel van de Olympische Spelen enorm. In mijn persoonlijke geval zeg ik dat het pech is, misschien waren de paarden dit jaar in topvorm maar nu moeten we ons aanpassen en ons voorbereiden op 2021. Alle drie van mij zijn jong en fit genoeg om volgend jaar te gaan, maar ik ben lang genoeg in de sport om te weten dat er af en toe iets kan gebeuren. Uiteindelijk houd ik vast aan mijn droom om met Bella naar de Olympische Spelen te gaan, maar we hebben de afgelopen maanden allemaal iets heel belangrijks geleerd. We kunnen onze hoop en dromen hebben … maar niets is meer waard dan onze gezondheid.”