Intervaltraining: wat is het en hoe begin je eraan?

Intervaltraining: wat is het en hoe begin je eraan?

'Interval Training': je hebt er misschien wel al eens van gehoord. Deze trainingsmethode is ontworpen op de spieren van het paard te versterken en de conditie te verbeteren. Bovendien zou het ook voordelig zijn voor voor het bevorderen van het ademhalingsstelsel van het paard. Bij het langdurig beoefenen van interval training train je jouw paard om een betere inspanning te leveren op bijvoorbeeld een competitie. Maar hoe begin je er nu aan? 


Interval training ofwel conditietraining, bestaat voornamelijk uit sessies waarbij de herstelperiode na een inspanning ongeveer vijf keer zo lang moet zijn als het inspanningsmoment. Als je bijvoorbeeld 2 minuten galoppeert, kan je best 10 minuten draven. Dit zorgt ervoor dat de hartslag terug naar beneden gaat. Als de conditie van het paard in goede vorm is, kan de krachttraining worden uitgebreid in alle gangen. Daarnaast kan je dan ook heuvels op en af rijden, in zwaarder zand rijden of gymnastiek oefeningen doen.  

Door de hartslag van het paard tijdens de rustperiodes niet volledig tot zijn normale niveau te laten dalen, worden de spieren, het hart en de longen versterkt, en worden ze geholpen zich aan te passen aan de belasting die op hen wordt uitgeoefend. Hierdoor zijn ze beter in staat de volgende keer dat er inspanning wordt geleverd, de inspanning aan te kunnen volgens PharmaHorse. 

Intervaltraining ontwikkelt ook de capaciteit van het ademhalingsstelsel en de bloedsomloop van het paard. Naarmate het hart sterker wordt, kan het meer bloed door het lichaam pompen en de spieren efficiënter van zuurstof voorzien, waardoor het begin van de anaerobe fase wordt uitgesteld. De interval training sessies kunnen best één keer per week worden uitgevoerd, als onderdeel van een volledig fitnessprogramma dat bestaat uit wandelen, dressuur- en springtraining.

Naarmate je paard fitter wordt, kun je de galopperioden uitbreiden - ook dit verschilt per paard en het is belangrijk om advies te vragen aan je trainer. Na verloop van tijd zul je merken dat je paard in staat is om sneller en langer te rijden. Vanaf het moment dat de basis er is, kun je aan de slag gaan met het serieuzere werk en is de uitdaging om zowel conditietraining als krachttraining op elkaar te blijven afstemmen. Om een zo harmonieus mogelijk resultaat te boeken en om een training uit te voeren passend bij de discipline waarin het paard getraind wordt.

Bron: Horse And Hound/ PharmaHorse 

Foto: Photo by Philippe Oursel on Unsplash