Het belang van propere winterdekens

Het belang van propere winterdekens

Het is die tijd van het jaar weer waarin onze paarden mooi glad zijn geschoren en we elke dag hun winterdekens aandoen om ze warm te houden. Je zet je favoriete viervoeter met een lekker warm deken op de wei, in de stapmolen, op de trailer enzovoorts. Dat zorgt er natuurlijk voor dat de dekens na gebruik viezer en viezer worden. Is het eigenlijk nodig om je dekens te laten wassen? Tast dit bijvoorbeeld de waterdichtheid niet aan? En hoe zit het dan met waterdichte dekens? 


Chantal de Munnik van Paardendekenwasserij Reeuwijk in Nederland, wast duizenden dekens per jaar en vertelde hoe je de dekens het beste kan verzorgen. Waterdichtheid van een paardendeken zit niet aan de buitenkant zoals vele mensen misschien denken, maar het zit juist aan de binnenkant van de buitenstof. Daar zit een rubberen laag, ofwel coating genoemd die ervoor zorgt dat het water niet in jouw deken kan.  

Rubberen laag is cruciaal  

De rubberen laag houdt je deken waterdicht en kan je het beste onderhouden door vaak je deken te laten wassen. Een standaard wasbeurt is voor deze dekens dus niet goed genoeg omdat een standaard wasmiddel ervoor zorgt dat de rubberen laag die elastisch en vettig is té hard ontvet. Als je waterdichte dekens wast, kies dan voor waterafstotend wassen. Dit speciale wasmiddel in combinatie met een mild wasprogramma zorgt ervoor dat de dekens op een goede manier worden gewassen. Hoe ouder je deken is, hoe minder dik en hoe droger de waterdichte laag wordt. Daardoor is de rubberen coating weg en ontstaan er haarscheurtjes. Er bestaat absoluut geen wasmiddel die haarscheurtjes kan herstellen", zegt Chantal de Munnik. Een deken dat zijn waterdichtheid verliest wordt ook nooit meer waterdicht.  

Goed onderhouden  

Als je winterdekens goed onderhoud kunnen ze jaren meegaan. Maar wel op de voorwaarde dat je deken aan de buitenkant voorzien is van een impregneerlaag. "Bij een nieuw deken zit deze laag er standaard vanuit de fabriek op. De waterdichte coating zit bij alle waterdichte dekens aan de binnenkant van de buitenstof." 

Waterdichtheid behouden  

Veel mensen vragen zich af of je de waterdichtheid van je deken niet net naar beneden haalt als je deze te vaak wast. Chantal: "Dat zijn inderdaad aannames die mensen hebben. Je moet het denken met warm water wassen en het juiste wasmiddel gebruiken, dan hoef je niets te vrezen. Bij onze dekenwasserij hebben we zo'n drieëndertig verschillende wasprogramma's. We kijken echt naar het soort deken en het merk en de graad van de bevuiling."

Weg met bacteriën en schimmels  

Je dekens wassen is niet alleen voor het paard belangrijk maar ook voor de levensduur van een paardendeken. Net zoals ons, kunnen ze een stukje zweten.  "Bacteriën en schimmels komen dan op je af, en dat wil je niet in huis hebben. Het is zeer onhygiënisch en oncomfortabel voor je paard." 

Juiste kwaliteit  

"De meeste dekens hebben tegenwoordig een nylonuitvoering, een gladde voering welke fijn over de vacht van je paard glijdt. Toch zien we regelmatig nog dekens met fleece of stof vanbinnen. Dit maakt dat de haren sneller vastzitten." Doordat de voering niet glad is, glijdt het deken niet over de vacht van jouw paard. "Een deken is constant in beweging. Hierdoor komen de haren van je paard al snel in de voering vast te zitten. Hierdoor ontstaat er dus nog meer wrijving op de vacht van je paard." Door je deken dus regelmatig te wassen wordt het haarvrij en heb je een beter comfort.  

Belang van een juiste 'fitting'

"Kijk kritisch naar het soort deken je koopt voor je paard. We laten zadels, hoofdstellen en bitten meten en op maat maken, maar een deken wordt minder naar gekeken. Een deken dat niet comfortabel ligt op jouw paard, zorgt voor meer ongemakken dan je in eerste instantie zou deken." Enkele ongemakken die veroorzaakt kunnen worden door een foute keuze van dekens zijn paarden met rugproblemen, huidaandoeningen of dekennijd.  

Nog enkele tips  

- Was je dekens op tijd en berg ze op een droge plaats op  

- Doe dekens absoluut niet in de droger  

- Berg je dekens niet in zakken op, dat kan schimmel veroorzaken  


Bron: Bit