FEI werkt aan nieuwe anti-dopingregels

FEI werkt aan nieuwe anti-dopingregels

Dit jaar zullen de FEI Antidopingregels voor zowel mensen als paarden volledig worden herzien zodat ze in overeenstemming zijn met de nieuwe WADA Code die op 1 januari 2021 in kracht treedt. De FEI moet WADA-conform blijven maar heeft op sommige gebieden de ruimte om de regels aan te passen aan de specifieke kenmerken van de paardensport. Om deze reden is er een enquête gestuurd naar alle nationale federaties (NF) en atleten om naar hun mening te vragen. 

Dit is een grote kans voor de paardensport om het complexe systeem van regels en de enorme lijst van dopingstoffen die momenteel van kracht zijn te vereenvoudigen. De atleten weten dat het niet mogelijk is om FEI te vragen om alle juridische kwesties die niet onder haar controle vallen te veranderen, maar ze kunnen vragen om in bepaalde omstandigheden om voldoende beschermd te zijn. Ondanks de inspanningen van de FEI om hun procedures en regels uit te leggen, onderstreepten de ruiters duidelijk hoe het risico op besmetting en een gebrek beveiliging in de stallen slapeloze nachten veroorzaken.

Verschillende ruiters zijn dan ook bang dat hun paard een positieve dopingtest zal afleggen op basis van zogenaamde 'besmetting' of 'contamination'. Ze vragen dan ook aan de FEI om hier in de toekomst meer rekening mee te houden. Deze 'contamination' kan verschillende oorzaken hebben maar heeft in het verleden wel al voor gezorgd dat verschillende ruiters ten onrechte geschorst werden. Ruiters kaarten ook aan dat de anti-dopingregels erg streng zijn maar dat de beveiliging in de stallen niet altijd even goed is. Ze vragen dan ook aan de FEI om ook hier met oplossingen te komen.

Bron: persbericht