De Huid Turgor test ... zo controleer je de hydratatie van de huid van je paard

De Huid Turgor test ... zo controleer je de hydratatie van de huid van je paard

Ooit gehoord van de Huid Turgor test? Je hebt het de dierenarts wel eens zien doen bij een klinisch onderzoek van je paard, hij pakt een stukje huid in de hals even vast en tilt het iets op. Het is een mooie test om zelf de hydratatie van je paard in de gaten te houden, maar is in sommige gevallen niet altijd betrouwbaar.

Huid turgor: de spanningstoestand van de huid die op een grove, doch gemakkelijk waarneembare wijze een indruk geeft van het vochtgehalte van het lichaam

1. Pak voorzichtig ter hoogte van de hals, net voor het schouderblad van het paard, een stukje huid tussen duim en wijsvinger en til deze iets op.
2. Laat de huid weer los en kijk hoe snel de huid terugveert in zijn normale positie. Als de huid traag terugveert op zelfs blijft staan kan dat betekenen dat jouw paard uitgedroogd is.

Alternatief is er de Capillaire Hervultijd test...

1. Breng de bovenlip van het paard omhoog zodat het slijmvlies zichtbaar wordt.
2. Druk voor 3 seconden met je duim of wijsvinger zacht op het slijmvlies net boven de voortanden. Dit zorgt dat het bloed uit de capillaire bloedvaten geduwd wordt waardoor het slijmvlies bleek wordt.

3. Haal je vinger van het slijmvlies. Tel hoelang het duurt voordat het slijmvlies zijn natuurlijke roze kleur heeft. Normaliter komt de roze kleur binnen 2 seconden terug. Als dit langer duurt kan het zijn dat je paard uitgedroogd is of dat het een circulatie stoornis heeft.

Belangrijk is de testen regelmatig uit te voeren zodat je ook de normale toestand van je paard kent.