Bloedarmoede bij paarden: al je vragen beantwoord

Bloedarmoede bij paarden: al je vragen beantwoord


Een paard met ‘bloedarmoede’ komt relatief vaak voor. Maar was is bloedarmoede nu precies, hoe kan je het herkennen en nog belangrijker: wat kan je doen om het te voorkomen? Het team van Global Medics beantwoordt al jouw vragen!


Mijn paard is al een tijdje lusteloos en presteert niet meer zoals vroeger. Kan bloedarmoede aan de oorzaak liggen?

“Zeker en vast. Bloedarmoede betekent meestal niet, zoals de letterlijke vertaling misschien doet vermoeden, dat er te weinig bloed in zijn lichaam zit. Het gaat om een tekort aan rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof doorheen het lichaam van je paard. Een paard dat te weinig rode bloedcellen heeft, zal dus minder energie in zijn vitale organen en weefsels krijgen waardoor je paard lusteloos kan worden. Hij voelt zich over het algemeen niet goed, dus waarschijnlijk zullen zijn prestaties hier ook onder lijden. Een ander symptoom van bloedarmoede kan een verlies in eetlust zijn. Om er zeker van te zijn dat je paard effectief te weinig rode bloedcellen heeft, is een bloedafname door de dierenarts vereist.

Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede?

"Een eerste, logische oorzaak, is het verlies van een grote hoeveelheid bloed. Als je paard bijvoorbeeld een wonde of inwendige bloeding heeft, zal het verlies aan bloed automatisch met een verlies aan rode bloedcellen gepaard gaan. Een parasitaire infectie kan hier ook toe leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wormen die de darmwand beschadigen en veel kleine bloedingen veroorzaken. Een andere oorzaak is dat er een verminderde aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam van het paard plaatsvindt. Dit kan door een ijzertekort of een verstoring in het beenmerg (door bijvoorbeeld kanker of een aangeboren afwijking). Een andere reden voor een tekort aan rode bloedcellen, is dat deze door het lichaam in extreme mate wordt afgebroken. Dit kan het geval zijn door een infectie, een vergiftiging of bloedparasieten".

Hoe kan ik een tekort aan rode bloedcellen herkennen?

"Hoe snel bloedarmoede wordt herkend, hangt vaak samen met hoe goed een eigenaar zijn paard kent. Als je een verandering in gedrag bij je paard vaststelt, is het mogelijk dat dit samenhangt met een tekort aan rode bloedcellen. In het algemeen wordt bloedarmoede sneller opgemerkt bij sportpaarden of paarden waar op regelmatige basis mee gereden wordt. Er zijn geen specifieke symptomen aangezien elk paard dit op zijn eigen manier duidelijk maakt. Als je paard last heeft van verminderde prestaties, als hij niet meer zo snel kan schakelen tussen gangen en/of als hij traag of sloom is, kan er meer aan de hand zijn. Een versnelde ademhaling, een verhoogde hartslag of vaak opengesperde neusgaten kunnen ook op een tekort aan rode bloedcellen wijzen".

Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn paard bloedarmoede heeft?

"De enige manier om bloedarmoede vast te stellen, is door een bloedonderzoek uit de voeren. Na de bloedafname wordt het percentage rode bloedcellen gemeten. Als er een lichte afwijking is, hoeft dit nog niet per se een probleem te zijn. De hoeveelheid rode bloedcellen hangt immers ook samen met de hoeveelheid arbeid die het paard die dag verricht heeft".

Mijn paard heeft bloedarmoede. Wat nu?

"Als je paard slechts een lichte vorm van bloedarmoede heeft, volstaat het meestal om een supplement te geven dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Een voorbeeld hiervan is Hemachol van Global Medics. Hemachol is een vloeibare oplossing die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert, de ontgiftende werking van de interne organen ondersteunt en de recuperatie versnelt. De beschikbare zuurstof in het bloed zorgt ervoor dat paarden sneller een hoger energielevel bereiken. Daarnaast bevat de oplossing ook sporenelementen zoals ijzer, koper, mangaan en zink. Het product is bovendien FEI goedgekeurd dus kan makkelijk tijdens langere tours gegeven worden, als je paard enkele weken na elkaar moet springen. Op die manier help je hem om sneller te recupereren en fit doorheen de tour te springen".

"Bij zwaardere bloedarmoede ligt het anders. De basisvoorziening van zuurstof door het hele lichaam komt in gevaar, waardoor onherstelbare schade aan de weefsels en organen kan plaatsvinden. In dit geval biedt een bloedtransfusie een uitkomst. Uniek voor een paard is dat de eerste bloedtransfusie van elke donor aanvaard zal worden aangezien er nog geen antistoffen tegen andere bloedgroepen aanwezig zijn. Na enkele dagen moet een tweede transfusie plaatsvinden".

Wat kan ik doen om bloedarmoede bij mijn paard te voorkomen?

"Het is erg moeilijk om de kans op bloedarmoede helemaal naar nul te reduceren maar er zijn wel enkele dingen die je kan doen om een tekort te voorkomen. Zo is het erg belangrijk om je paard altijd op tijd te ontwormen. Dit voorkomt parasitaire infecties met bloedingen tot gevolg. Laat je paard na een ongeval, zoals bijvoorbeeld een val of een harde botsing altijd controleren door een dierenarts. Observeer het normale gedrang van je paard zodat je veranderingen snel opmerkt".