Olympische update: wat betekent het veranderende formaat voor de springruiters?

Olympische update: wat betekent het veranderende formaat voor de springruiters?


De derde en laatste hippische discipline bij deze Olympische Spelen gaat zaterdag 1 augustus van start met de veterinaire keuring van de springpaarden. Vanaf dinsdag komen maar liefst 75 springruiters uit 35 verschillende landen in actie. Twintig landen, waaronder België, brengen een team van drie ruiters aan de start.


Individuele strijd

De individuele titelstrijd gaat dinsdag van start met het springparcours (Tabel A, niet op tijd, maar uiteraard wel met een maximaal toegestane tijd) zonder barrage. Dit parcours telt als kwalificatie voor de individuele finale van woensdag. De 30 hoogstgeplaatste combinaties mogen starten in de finale, waarin alle ruiters weer met een schone lei beginnen. Als er meer ruiters met een zelfde aantal strafpunten op plaats 30 eindigen, dan is de tijd bepalend. Het finaleparcours (ook volgens een Tabel A) wordt bij een gelijk aantal strafpunten na de eerste omloop gevolgd door een barrage om de individuele medaillewinnaars te bepalen.

Landenwedstrijd

Bij de springruiters hebben er belangrijke wijzigingen plaatsgevonden in het format van de wedstrijden. Een landenteam bestaat nog maar uit drie combinaties en er is geen streepresultaat meer. De bondscoaches mogen op advies van de teamveterinair voor de kwalificatie van de landenwedstrijd een combinatie vervangen door de reserve-combinatie.Op vrijdag, na de rustdag en de tweede veterinaire controle, begint de kwalificatie van de landenwedstrijd. In de kwalificatiewedstrijd (Tabel A, niet op tijd, zonder barrage) gaan 20 landenteams van start met elk drie ruiters. Alle teams beginnen weer met 0 strafpunten op de teller. De beste tien landenteams plaatsen zich voor de finale op zaterdag.In de finale van zaterdag beginnen alle gekwalificeerde teams weer met een schone lei. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd). Er volgt een eventuele barrage om – in geval van een gelijk aantal strafpunten - de winnaars van de teammedailles vast te stellen.

Programma

- Zaterdag 31 juli: Veterinaire keuring

- Dinsdag 3 augustus: Individuele kwalificatie 12:00 – 15:45 uur

- Woensdag 4 augustus: Individuele finale 12:00 – 14:40 uur

- Donderdag 5 augustus: Veterinaire keuringVrijdag 6 augustus: Kwalificatie landenwedstrijd 12:00 – 15:05 uur

- Zaterdag 7 augustus: Finale landenwedstrijd 12:00 – 14:30 uur


Bron: KNHS

Foto: Libby Law