Marc Rigouts: "Het cross parcours was geen promotie voor onze sport"

Marc Rigouts: "Het cross parcours was geen promotie voor onze sport"
Na een loodzware cross country waarin slechts drie combinaties foutloos binnen de tijd bleven en Karin Donckers ten val kwam, is enkel Joris Vanspringel nog in de race op de Olympische Spelen.











Chef d’équipe Mark Rigouts blikt terug op de cross country.

“Dit is misschien wel de beste cross die Joris ooit gereden heeft. Wij hadden op voorhand afgesproken de twee alternatieve opties te nemen en niet voor een snelle tijd te gaan. Alles is dus perfect volgens plan verlopen en we zijn erg trots op de prestatie van Joris en Lully die zelfs kans maken om de individuele finale te halen.”

“Karin ging echt voor een snelle tijd en kwam misschien met een te hoge snelheid aan hindernis 11A, daardoor klopte de afstand tussen 11B en 12 niet meer en kwam Fletcha te diep onder hindernis 12 waardoor hij een rare sprong moest maken en Karin het evenwicht verloor. Het is een ruiterfout die erg zwaar is afgestraft, want tot daar ging het erg goed en snel.”

Vooraf hadden al heel wat kenners voorspeld dat het een erg zwaar parcours was, veel zwaarder dan op de vorige Olympische spelen.

Mark Rigouts: “Normaal gezien bouwt men op Olympische Spelen een licht 3* crossparcours, dit was een 4*. Een parcoursbouwer moet in principe weten dat op Olympische Spelen heel wat ruiters van start gaan die niet tot de wereldtop behoren en moet zijn parcours zo bouwen dat zoveel mogelijk ruiters de finish halen en de beste combinaties toch aan de leiding gaan. Op deze manier is het geen promotie voor onze sport. Dit is geen kritiek omdat Karin is gevallen, we weten dat dit in onze sport altijd kan gebeuren, dit was ook mijn mening voor de start van de cross country.”