Belgische paardensport op plaats dertien in meest succesvolle Olympische landen ooit

Belgische paardensport op plaats dertien in meest succesvolle Olympische landen ooit

Vrijdag raakte bekend dat het Europees kampioenschap volgend jaar niet zal doorgaan omwille van het verplaatsen van de Olympische Spelen. Daarom besloten we om eens in de Olympische geschiedenis te duiken en na te gaan welke landen en Olympiërs het meest succesvol waren door de jaren heen. Ons land blijkt het niet heel slecht te doen: We staan op de dertiende plaats in de lijst met meest succesvolle paardennaties ooit.

Dat Duitsland het meest succesvolle paardenland is, hoeft niemand te verbazen. In 1936 wonnen ze voor de eerste keer goud in alle drie de disciplines, dat de Spelen op dat moment in Berlijn georganiseerd werden en Hitler op dat moment aan de macht is, zal hier wellicht ook wel iets mee te maken hebben gehad... In 1988 deden ze in Seoul die prestatie echter graag nog eens over. In het totaal wonnen de Duitsers 52 medailles tijdens de Olympische Spelen waarvan 25 gouden.

Zweden (43 medailles) en Frankrijk (37 medailles) vervolledigen het podium.

België staat dus op de dertiende plaats in deze ranking met een totaal van 12 medailles: vier gouden, twee zilveren en zes bronzen. Twee van die gouden medailles gingen naar Daniel Bouckaert die in het voltige actief was. Hij behaalde in 1920 zowel individueel als met het voltigeteam de gouden medaille. Ook in de, ondertussen afgevoerde disciplines 'hoogspringen' en 'verspringen' behaalde ons land een gouden medaille. Dominique Gardères en Canéla wonnen in 1900 goud in de 'hoogspring-discipline', Constant Van Langendonck nam in datzelfde jaar samen met Extra-Dry de houden medaille in het verspringen mee naar huis.

De meest succesvolle Olympiër aller tijden is Isabell Werth. De 'Queen of Dressage' reed maar liefst 10 medailles bij elkaar waarvan zes gouden. Riener Klimke staat in deze ranking op de tweede plaats. In 1960 nam hij nog als eventingruiter deel aan de Olympische Spelen en daarna besloot hij definitief de omschakeling naar dressuur te maken. Dit bleek een goede beslissing van de Duitse ruiter aangezien hij in die discipline zo zes gouden en twee bronzen medailles bij elkaar reed. Hans Günter Winkler staat in deze ranking op de derde plaats met een totaal van zeven medailles. De Duitser springruiter overleed in 2018.

Nederland staat ook in de top vijf. De meest succesvolle Olympische paardensporter is daar Anky van Grunsven. Zij won 9 Olympische medailles waarvan 3 gouden.