Open brief aan WBFSH door hengstenhouders

Open brief aan WBFSH door hengstenhouders

In een open brief aan de WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) roepen een groot aantal grote hengstenhouders in Europa op tot het inrichten van een internationale database. Alle stamboeken aangesloten bij WBFSH moeten dan hun registraties van dekkingen melden in deze database. 


"De globalisering en de internationalisering van het verkeer en de verkoop van vers- en diepvriessperma, embryo's en icsi-embryo's vragen dringend de aandacht van de WBFSH. Het nationale en internationale verkeer is zo complex geworden dat eigenaren van merries en hengsten problemen ondervinden met de traceerbaarheid van het genetisch materiaal van hun merries en hengsten. De fraude met vers en diepvriessperma zal oncontroleerbaar worden als er geen spelregels worden opgezet door de WBFSH. Om eerlijk te zijn, dit is al zo". 

Er wordt aan de WBSFH een internationale database gevraagd waar alle stamboeken alle dekkingen moeten registeren voor elke merrie en enkel hengst. Deze informatie zou door iedereen ingekeken moeten kunnen worden. De hengstenhouders vinden dit de enige manier om nakomelingen wereldwijd te kunnen traceren. 

Ze stellen voor dit te doen op basis van het UELN-nummer van het paard, zodat elk stamboek dit systeem moet gebruiken om de veulens te registreren. Zo wordt dubbele registratie vermeden, en kan er een overzicht over de stamboeken heen gemaakt worden van alle veulens per hengst. De FEI kan deze database dan gebruiken om alle sportresultaten te registeren, wederom op basis van het unieke UELN-nummer. 


Hoewel hengstenhouders zich ervan bewust zijn dat het WBSFH zich liever niet mengt tussen hengstenhouder en de eigenaar van de merrie, willen ze toch dringende interventie van de WBSFH. 


De open brief werd vandaag aan de WBFSH overhandigd op het Gerenal Assembley in Lyon, in een forumdiscussie over de traceerbaarheid van sperma. 

Ondertekenden mee de brief: Horse of Belgium, Stal de Muze, Zangersheide, Keros, Team Nijhof, VDL Stud, Joop Van Uytert, Semilly, Paul Schockemohle Hengsthaltung, Blue Horse, Helgstrand Dressage en Newton Stud & Elite Stallions. 


Je kan de open brief hier lezen