Regerend Europees kampioen Peder Fredricson: "De ervaring die je in team opdoet is onbetaalbaar..."

Regerend Europees kampioen Peder Fredricson: "De ervaring die je in team opdoet is onbetaalbaar..."

Regerend Europees kampioen Peder Fredricson kijkt uit naar de Longines FEI European Championships en Rotterdam. "Rotterdam heeft een prachige locatie en ik heb er goede herinneringen aan," zegt Peder Fredricson (die in 2017 de Longines Grand Prix van Rotterdam won en met het team de FEI Nations Cup. Hij brengt zijn toppaard H&M All In mee naar het EK.

'Allan' is weer helemaal in topvorm, dat bewees hij in ieder geval in Falsterbo, waar de combinatie zowel de Grand Prix won als deel uitmaakte van het winnende team in de FEI Nations Cup. H&M All In krijgt nu een mix van wedstrijden, traning en rust om op z'n best te zijn voor de belangrijke dagen in Rotterdam in augustus. “Allan is een grote persoonlijkheid met een heel duidelijke eigen mening over hoe hij zijn dagen voorafgaand aan een kampioenschap wil doorbrengen en tot nu toe heeft dat steeds goed gewerkt," zegt Peder.

H&M All In is niet een flamboyant paard op stal maar hij laat je daardoor niet in de maling nemen. Hij heeft als bijnaam op de Zweedse sportradio, heel toepasselijk 'de Panter'. Ook al zegt Peder geen nee tegen een nog een Europese gouden medaille, hij is toch vooral een teamspeler en zijn hart ligt bij de wedstrijd voor de landenteams. "Om in het team, samen met je teamgenoten te springen is echt heel bijzonder. Je deelt succes en tegenslag en helpt elkaar om de beste resultaten te halen. En het is natuurlijk een eer om je land te mogen vertegenwoordigen. Ik voel me bijzonder bevoorrecht dat ik al verschillende malen onder de Zweedse vlag heb mogen starten."

Hij moedigt jonge ruiters aan om vooral hun kans te pakken wanneer ze een uitnodiging krijgen om aan de Nations Cup deel te nemen. "De ervaring en de lessen die je krijgt wanneer je in het team rijdt zijn onbetaalbaar," aldus Peder en hij vervolgt: "Team competities zijn een uitstekende leerschool voor zowel paard als ruiter."

Peder Fredricson startte als een Eventing ruiter en was in het Olympische team in Barcelona in 1992 en nam deel aan de Wereldruiterspelen in Den Haag in 1994. "Eventing geeft je zekerheid wanneer het op snelheid en balans aan komt. Er is in een cross geen tijd om te twijfelen. Mijn eventing jaren komen me erg van pas bij het springen. Rond de eeuwwisseling is Peder geswitcht naar springen. Hij herinnert zich z'n eerste wedstrijden als teamlid waar hij samen reed met ruiters als Peter Eriksson, Maria Gretzer, Rolf-Göran Bengtsson en Malin Baryard Johnsson, als waardevolle lessen. "Ik heb van hen allemaal veel geleerd. Ze hebben al hun wijsheid met me gedeeld, net zoals we nu onze ervaringen delen met de jongere ruiters in het Zweedse team."

Als ervaren ruiter heeft Peder nog wat tips. " Je moet je altijd bewust zijn dat ieder paard een eigen persoonlijkheid heeft. Je moet elkaar goed kennen, zowel op de grond als wanneer je samen aan het werk bent. En je moet samen hetzelfde willen. Onder geen omstandigheden kun je een paard dwingen om op topniveau te presteren."


bron: Rotterdam 2019