Pieter Devos: "Ik ben hier na Tokio gekomen zonder druk, ik probeer gewoon mijn best te doen voor het team"

Pieter Devos: "Ik ben hier na Tokio gekomen zonder druk, ik probeer gewoon mijn best te doen voor het team"

Wat een opwindende dag op het Longines FEI Jumping European Championship 2021 in Riesenbeck met de tweede kwalificatiewedstrijd die ook meetelde als de eerste ronde van de Team Final. Parcoursontwerper Frank Rothenberger zorgde vandaag voor ideale omstandigheden en creëerde een eerlijk parcours met enkele uitdagende vragen, maar uiteindelijk een voorbeeldig parcour om geweldige sport te laten zien. 

De Zweden, die woensdag nog schitterden met vier foutloze ronden, staan na de eerste finaleronde op koers voor brons met 11,59 strafpunten. De Zwitsers gaan nu aan de leiding, met drie foutloze rondes en een totaal van 5.47 punten na twee dagen springen. Team Duitsland behield zijn zilveren plaats met een totaal van 8.77. De meest invloedrijke hindernis vandaag was de dubbele combinatie, de voorlaatste hindernis van het 14 hindernissen tellende parcours, met twee enorme oxers aan het einde, die veel inspanning en concentratie van de paarden vergde.

Philipp Weishaupt had dit al van tevoren voorspeld: "Dit is een kampioenscombinatie", zei hij toen hij het parcours liep. En hij had gelijk, want verreweg de meeste fouten gebeurden op deze dubbel. Dat gold ook voor de winnaar van de snelheidswedstrijd van gisteren, David Will met C-Vier, die vier fouten opliep waardoor hij terugviel naar de elfde plaats in het individuele klassement. De titelverdediger van het Europees kampioenschap, de Zwitser Martin Fuchs, voert nu de individuele rangschikking aan met slechts 1,31 strafpunten. Met de negenjarige Leone Jei reed Fuchs vandaag een prachtige nulronde. Ook zijn landgenoten Elian Baumann op Campari Z en Steve Guerdat op Albführen's Maddox waren in vorm, waardoor het team de leiding nam in de aanloop naar de tweede en laatste ronde op vrijdag, waar de teammedailles zullen worden beslist. 

Duitsland ligt nu op koers voor zilver met André Thieme en DSP Chakaria als wegbereiders voor het team. De merrie sprong voortreffelijk. Bij de laatste combinatie was het kantje boord, maar de palen bleven op hun plaats. Marcus Ehning en Stargold incasseerden vijf strafpunten, terwijl Christian Kukuk met Mumbai een prachtige nulronde op eigen bodem neerzette. Een foutloze ronde op hun thuiswedstrijd katapulteerde de 31-jarige en de nakomeling van Diamant de Semilly van de tiende plaats na de snelheidsproef van woensdag naar de tweede plaats in het individuele klassement met 1,93 strafpunten. Ze worden op de hielen gezeten door de Zweden Rolf-Göran Bengtsson en Ermindo W met 1.96 strafpunten. Zij leverden vandaag de enige nul-foutrit voor team Zweden. Hun drie teamgenoten, Douglas Lindelöw op Casquo Blue, Angelica Augustsson Zanotelli met Kalinka van de Nachtegaele en Peder Fredricson met Catch Me Not S, hadden elk één balk. 

Morgen vindt om 13.00 uur de tweede en laatste ronde van de teamcompetitie - tevens de derde individuele kwalificatie - plaats.

Nicolas Philippaerts: "Ik denk dat we gisteren een ongelukkige start hadden, mijn paard werd een beetje spookachtig maar vandaag sprong ze heel goed. Ik voel dat ze in heel goede vorm is, en het kampioenschap is nog maar net begonnen, dus we gaan gewoon proberen er het beste van te maken en zien waar we kunnen eindigen."

Pieter Devos: "Ik ben heel tevreden, Jade sprong geweldig en gaf gisteren al een goed gevoel. Vandaag was het parcours technisch en lang, en je moest de concentratie en de kracht behouden tot het einde, met de dubbel die daar wachtte. Het was best moeilijk. Het is het eerste kampioenschap voor mijn paard, en ze gaf me een veilig gevoel. We kwamen hier om ervaring op te doen, en een foutloze proef vandaag is een geweldig resultaat en het geeft me vertrouwen voor de toekomst. Mijn doel is om twee goede rondes te rijden voor het team, en daarna heb ik geen verwachtingen. Ik ben hier na Tokio gekomen zonder druk, ik probeer gewoon mijn best te doen voor het team. De faciliteit hier is top, de stallen zijn fantastisch."