Wellicht nieuw exitplan Coronacrisis: geen focus op datums maar op doelen

Wellicht nieuw exitplan Coronacrisis: geen focus op datums maar op doelen


Enkele experten van de GEMS willen een nieuw exitplan opstellen, waarbij versoepelingen weer gekoppeld worden aan drempelwaarden in plaats van aan concrete datums. “We stellen de datums van de politiek niet in vraag”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Maar we willen epidemiologisch zeker zijn dat versoepelingen veilig kunnen.”


Deze donderdag zou normaal het “buitenplan” in werking moeten treden, met onder meer een versoepeling voor de cultuursector. Tenminste: dat was de doelstelling van het Overlegcomité in het begin van deze maand. Maar de realiteit haalde de communicatie van de politiek snel in: door de derde coronagolf moest er zelfs verstrengd worden.

Toch blijven de politici in het Overlegcomité graag naar concrete datums grijpen om versoepelingen aan te kondigen. Zo onderstreepte premier Alexander De Croo (Open VLD) afgelopen weekend nogmaals de ambitie om op 19 april de scholen volledig te heropenen en op 1 mei de horeca. Op die manier kunnen de betrokken sectoren zich voorbereiden om de deuren te heropenen, is de redenering. Die manier van werken gaat meestal tegen het advies van de experten in, die al verschillende ideeën lanceerden om versoepelingen te koppelen aan de coronasituatie van het moment.

Binnen het adviesorgaan GEMS willen verschillende experten die werkwijze nog maar eens op tafel leggen. “Ik begrijp dat men datums wil communiceren, want het is heel moeilijk om perspectief te bieden aan sectoren als je geen tijdlijn geeft”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Maar wij gaan nu nadenken over welke epidemiologische drempels we willen halen. We willen de datums die de politiek eerder communiceerde niet in vraag stellen, maar we willen wel epidemiologisch zeker zijn dat versoepelingen veilig kunnen.” Ook biostatisticus Geert Molenberghs geeft aan dat er in de richting van nieuwe drempels gedacht wordt, maar wil benadrukken dat de overheid de vraag nog formeel moet stellen. “Het voordeel van drempels is dat je duidelijk kan communiceren en er een echt doel van kan maken. Als je een datum vooropstelt, dan zitten mensen daar gewoon op te wachten. Als je een doel communiceert, kunnen mensen daar naartoe werken.”



Bron: Het Nieuwsblad