Nu ook officieel: richtdrempel bereikt dus versoepelingen van 9 juni mogen doorgevoerd worden!

Nu ook officieel: richtdrempel bereikt dus versoepelingen van 9 juni mogen doorgevoerd worden!


Er liggen op dit moment minder dan 500 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Vanmorgen communiceerde Sciensano nog 508 maar dat aantal is intussen gedaald tot 491. Daarmee hebben we de drempel bereikt om de versoepelingen van 9 juni door te voeren, waarbij onder meer de horeca volledig mag heropenen en je thuis vier mensen kan ontvangen. Ook de opstart van de competitie voor amateursport valt hieronder. 


Het is al twee weken geleden dat het Overlegcomité haar plan van de vrijheid heeft uitgestippeld. In dat plan zouden we de eerste grote versoepelingen kunnen doorvoeren op 9 juni. Maar alleen als we zouden voldoen aan twee voorwaarden: er mogen niet meer dan 500 coronapatiënten op intensieve liggen en 80 procent van de 65-plussersen risicopatiënten moet gevaccineerd zijn. Dat we die vaccinatiegraad zouden bereiken, was al snel duidelijk. Over de bezetting in de ziekenhuizen bestond veel meer onzekerheid.

Maar vandaag kunnen de ziekenhuizen eindelijk met goed nieuws naar buiten komen. Alle hospitalen hebben vandaag al gerapporteerd aan de FOD Volksgezondheid, en op dit moment hebben er nog 491 coronapatiënten intensieve zorg nodig. Nochtans communiceerde gezondheidsinstituut Sciensano vanmorgen het getal 508, maar Sciensano wacht altijd een halve dag met communiceren. Bij de FOD Volksgezondheid zijn de cijfers die Sciensano morgen zal meedelen, nu al gekend. In de loop van de dag vindt er nog een herberekening plaats, waardoor het aantal nog lichtjes kan wijzigen.

Wat houden deze versoepelingen concreet in voor de sportsector? 

Evenementen (culturele voorstellingen, optredens en sportwedstrijden) binnen mogen met 200 personen (of 75 procent van de zaal­capaciteit), buiten met 400. Binnen gebeurt alles zittend, met mondmaskers en op een veilige afstand van ­elkaar. Buiten valt de stoelregel weg.

Niet-professionele sporten mogen met tot 50 personen binnen en tot 100 personen buiten (met uitzondering van contactsporten).


Bron: Standaard