Is een trainingswedstrijd een wedstrijd? ... NEE. Een boodschap die de motocross duidelijk overbracht.

Is een trainingswedstrijd een wedstrijd? ... NEE. Een boodschap die de motocross duidelijk overbracht.

Vanaf woensdag 6 mei zijn de trainingen van de motorcross sport opnieuw gestart. 'An sich' niet meteen schokkend nieuws. Immers is trainingen in verschillende sporten, zeker voor professionelen, al enkele weken toegelaten. Zo ook in de paardensport.

Terwijl heel wat  pistes  nu algemeen open staan voor buiten-huis trainingen (zie hier) snakken heel wat ruiters en organisatoren naar de heropstart van wedstrijden. In eerste fase zouden trainingswedstrijden daar een enorm goede schakel kunnen zijn! Want dit is immers geen wedstrijd, maar een professionele training die je wedstrijd en parcourservaring in 'shape' houdt. 

Vorige week was de teleurstelling groot toen alle sporten over één kam geschoren werden, wat resulteerde in het uitstel van de sport. Minister Ben Weyts bracht alvast licht aan het eind van de tunnel, met een nieuw stappenplan. Erger is wel dat ondertussen de trainingen beperkt blijven en concourstrainingen nog even geen doorgang vinden.

Een groot gemis voor de sport, want deze trainingen zijn ideaal voor de snelle heropstart van de sport.

Motor Cross wel, paardensport niet.

Afgelopen weekend was de verbazing dan ook groot toen de motorcross 'olie op het vuur' goot. Net als in de paardensport zijn er specifieke trainingsvoorwaarden opgelegd, maar binnen deze sport werd alvast duidelijk gemaakt dat een training met 60 deelnemers, opgedeeld in 3 shifts van 20 deelnemers geen probleem is. 

Boodschap duidelijk maken

De paardensport houdt ondertussen de vingers gekruist dat de volgende lobbyronde met de veiligheidsraad daar verandering in kan brengen. "Het is gewoon belangrijk dat we de beslissingsnemers kunnen aantonen dat een trainingswedstrijd geen echte wedstrijd is. Er is geen publiek, alles kan met respect voor de veiligheidsmaatregelen verlopen."

Momenteel stellen de voorzitters, eigenaars van centra en andere actoren alles in het werk om die boodschap duidelijk te maken.